Mainos

Yli 400 ihmistä kuollut Iranin järistyksessä

Useat pienet vuoristokylät kärsivät pahoin tai tuhoutuivat kokonaan maan tasalle.

Tuhoutuneiden kylien asukkaat ovat etsineet koko päivän omaisiaan vuoristoisessa Kaakkois-Iranissa. Maanjäristys vei monelta eloonjääneeltä perheen ja kodin, eikä heillä ole enää paikkaa minne mennä raunioituneissa kylissä.

Kuolonuhreja on viranomaisten mukaan ainakin 420. Lisäksi 900 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Varhain aamulla sattunen järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 6,4 Richterin asteikolla. Sen keskus sijaitsi lähellä Zarandia, josta on vain noin 250 kilometrin matka Bamiin. Bamissa noin 31 000 ihmistä sai surmansa maan vavahdellessa yli vuosi sitten.

Tuho Iranin kaakkoisosassa sijaitsevalla järistysalueella on paikoin täydellistä.

- Tämä kylä on kokonaan maan tasalla. Rakennuksista ei ole oikeastaan mitään jäljellä, kuvailee YK:n lastenjärjestön Unicefin edustaja Kari Egge Douhan kylästä, joka sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Zarandista.

Järistys koetteli kolmeatoista kylää, joista yhteen ei ole päästy poikki menneen tien takia. Selvää onkin, että ihmisiä on edelleen kateissa.

Sää vaikeuttaa pelastustöitä

Iranin Punainen Puolikuu jakaa Zarandissa elintarvikkeita, telttoja ja huopia. Pelastustöitä on vaikeuttanut surkea sää, eivätkä helikopterit ole päässeet tuhoalueen kaikkiin kolkkiin.

Viranomaiset ovat varautuneet jälkijäristyksiin ja kehottivat ihmisiä pysymään taivasalla. Sade on piiskannut huopiin kääriytyneitä ihmisiä kivi- ja savimurskan keskellä ja vedentulon odotetaan jatkuvan torstaihin saakka.

- Uskomme, että kuolleiden määrä kasvaa yli viiteensataan ja loukkaantuneiden 4000-5000:een, kun olemme saaneet yhteyden kaikkiin kyliin, kerrotaan Kermanin aluesairaalasta.

Loukkaantuneita on kuljetettu Zarandin alueelta Kermaniin, missä he ovat odottaneet paikallisella rautatieasemalla pääsyä ensiapuun. Zarandin kaksi sairaalaa olivat täynnä potilaita. Naapurimaa Turkki on tarjonnut ensimmäisten valtioiden joukossa tukeaan Iranille, mutta Iranin hallitus on kieltäytynyt ulkomaisesta avusta.

Keskisuuri maanjäristys"

Erikoistutkija Matti Tarvainen Helsingin yliopiston seismologian laitokselta arvioi maanjäristystä keskisuureksi. Tarvaisen mukaan maanjäristykset Iranin kaakkoisosassa ja Kermanin maakunnassa eivät ole harvinaisia.

6,4 Richterin asteikolla on jo aika iso järistys. Ilman tarkkoja tietoja järistyksen paikasta tai asutuksesta ei voi kuitenkaan arvioida, millaisia vahingoista tulee, Tarvainen sanoi aamulla. Tarvaisen mukaan tieto järistyksen voimakkuudesta ja sitä kautta vakavuudesta saattaa vielä muuttua.

Kaakkois-Iranin alueella tapahtuvat maajäristykset eivät vaikuta meriin tai hyökyaaltojen syntymiseen, vaan menevät vuoristoon.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.