Mainos

Yli 140 kapinallista surmattu Irakissa

Irakin puolustusministerin mukaan isku tehtiin Tal Afariin lähellä Syyrian vastaista rajaa.

Tuhannet irakilaiset ja amerikkalaiset sotilaat ovat jatkaneet hyökkäystään kapinallisia vastaan Tal Afarissa, lähellä Syyrian rajaa.

Kahden päivän aikana yli 140 kapinallista on surmattu ja 200 otettu vangiksi, kertoo Irakin puolustusministeri Saadoun Dulaimi.

Dulaimin mukaan hallituksen joukot ovat myös valmiit aloittamaan hyökkäyksen kapinallisia vastaan neljässä muussa Irakin luoteisosan kaupungissa.

Irak ilmoitti illalla sulkevansa Syyrian rajalla sijaitsevan Rabiahin rajanylityspaikan. Sisäministeri Bajan Jaborin mukaan raja suljetaan huomenna. Jabori ei kertonut, koska raja avataan uudelleen.

Irakin pääministeri Ibrahim Jaafari sanoi aiemmin päivällä, että Tal Afariin tehdyn hyökkäyksen tavoitteena on terroristien toiminnan lopettaminen kaupungissa. Tal Afar sijaitsee Mosulin länsipuolella, lähellä Irakin ja Syyrian välistä rajaa. Yhdysvallat ja Irak ovat pitkään sanoneet, että Tal Afaria käytetään ulkomaisen kaluston ja ulkomaisten taistelijoiden soluttamisessa Irakiin.

Jaafari painotti, että suurhyökkäystä johtivat irakilaiset joukot. Amerikkalaiset tukivat hyökkäystä ilmapommituksin ja panssarijoukoin. Aiemmin yhdysvaltalaiset ovat johtaneet vastaavia operaatioita.

Talabani pitäisi joukot kaksi vuotta

Irakin presidentti Jalal Talabani ei kuitenkaan halua Yhdysvaltain joukkojen lähtevän maastaan vielä. Washingtonissa puhuneen Talabanin mukaan joukot voisivat vetäytyä vähitellen kahden vuoden kuluessa. Tämän jälkeen maahan voisi vielä jäädä pieni määrä amerikkalaisjoukkoja.

-Amerikkalaisten ja monikansallisten joukkojen vetäytyminen lähitulevaisuudessa voisi johtaa terroristien voittoon ja luoda suuria uhkia alueelle, Talabani sanoi.

Talabanin mukaan amerikkalaisjoukkoja tarvitaan paitsi taisteluun kapinallisia vastaan, myös pelottamaan naapurivaltioita, jotta nämä eivät sotkeutuisi Irakin sisäisiin asioihin. Yksistään Yhdysvalloilla on Irakissa noin 140 000 sotilasta.

Tänään Irakissa vieraili ensimmäinen arabijohtaja Saddam Husseinin kukistumisen jälkeen. Jordanian pääministeri Adnan Badran sanoi Bagdadissa, että maat lisäävät yhteistyötään. Sunnien johtama Jordania on aiemmin ollut huolissaan shiiojen nykyisestä johtoasemasta Irakissa.

Irakilainen virkaveli Jaafari piti Badranin vierailua tärkeänä poliittisena käänteenä. Aiemmin Irak on kritisoinut muita arabimaita siitä, etteivät ne ole riittävän tehokkaasti estäneet kapinallisten tukemista rajojen yli.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.