Moni yrittää piristää itseään makeilla herkuilla, jos mieli on matalalla. Asiantuntijoiden mukaan tämä aiheuttaa kuitenkin ikävän noidankehän.
Sokeriset herkut ovat ratkaisu moneen ongelmaan. Niin rakkaushuolet, työhuolet kuin pelkkä tylsistyneisyys tuntuvat olevan kelpo syitä syödä levyllinen suklaata, pussillinen karkkia tai kulhollinen jäätelöä. Mutta kannattaako se? Uusien todisteiden valossa ei, sillä todellisuudessa sokeri itsessään aiheuttaa stressiä.
Asiantuntijoiden mukaan käyttäytymisessä havaittavien muutosten ja verensokeritasojen välillä on yhteys.
– Matala verensokeri on usein suurin syy ihmisten mielialanvaihteluihin, masennukseen, ahdistukseen ja tunteellisuuteen – kun joku vaikuttaa voivan hyvin ensin ja onkin kyynelissä hetken päästä. Suuret heittelyt verensokerissa vähentävät ihmisten kykyä selvitä stressistä, kertoo ravintoterapeutti Deborah Colson.
Miksi jotkut ruoat aiheuttavat stressiä?
– Puhdistettu sokeri ja jalostetut elintarvikkeet vapauttavat sokerin kehoon liian nopeasti. Tämä lisää insuliinin määrää, mikä saa kehon varastoimaan rasvaa sen sijaan, että se polttaisi sitä. Se muuttaa verensokeritasoja, sanoo personal trainer James Duigan.
Mitä enemmän verensokeritasosi vaihtelevat, sitä todennäköisemmin reagoit huonosti stressiin.
Miksi käännymme sokeriherkkujen puoleen?
– Onnellisuus ei ole vain aistinvarainen tai tunneperäinen asia, sanoo ravintoasiantuntija Robert Lustig.
