Yleinen virhe: Älä hoida stressiä näin

Moni yrittää piristää itseään makeilla herkuilla, jos mieli on matalalla. Asiantuntijoiden mukaan tämä aiheuttaa kuitenkin ikävän noidankehän.

Sokeriset herkut ovat ratkaisu moneen ongelmaan. Niin rakkaushuolet, työhuolet kuin pelkkä tylsistyneisyys tuntuvat olevan kelpo syitä syödä levyllinen suklaata, pussillinen karkkia tai kulhollinen jäätelöä. Mutta kannattaako se? Uusien todisteiden valossa ei, sillä todellisuudessa sokeri itsessään aiheuttaa stressiä.

Asiantuntijoiden mukaan käyttäytymisessä havaittavien muutosten ja verensokeritasojen välillä on yhteys.

– Matala verensokeri on usein suurin syy ihmisten mielialanvaihteluihin, masennukseen, ahdistukseen ja tunteellisuuteen – kun joku vaikuttaa voivan hyvin ensin ja onkin kyynelissä hetken päästä. Suuret heittelyt verensokerissa vähentävät ihmisten kykyä selvitä stressistä, kertoo ravintoterapeutti Deborah Colson.

Miksi jotkut ruoat aiheuttavat stressiä?

– Puhdistettu sokeri ja jalostetut elintarvikkeet vapauttavat sokerin kehoon liian nopeasti. Tämä lisää insuliinin määrää, mikä saa kehon varastoimaan rasvaa sen sijaan, että se polttaisi sitä. Se muuttaa verensokeritasoja, sanoo personal trainer James Duigan.

Mitä enemmän verensokeritasosi vaihtelevat, sitä todennäköisemmin reagoit huonosti stressiin.

Miksi käännymme sokeriherkkujen puoleen?

– Onnellisuus ei ole vain aistinvarainen tai tunneperäinen asia, sanoo ravintoasiantuntija Robert Lustig.

Lustigin mukaan onnellisuuteen vaikuttaa myös kehon kemiallinen koostumus, etenkin serotoniini. Serotoniinin puute aiheuttaa kliinisen masennuksen. Yksi tapa saada keho tuottamaan enemmän serotoniinia, on syödä enemmän hiilihydraatteja, etenkin sokeria. Ajan kanssa tarvitaan kuitenkin yhä enemmän sokeria saman vaikutuksen aikaansaamiseksi ja ikävä noidankehä on valmis.

Mitä tapahtuu, jos luopuu sokerisista ruoista?

– Jokainen ihminen reagoi sokerin vieroitusoireisiin erilailla, sanoo Colson.

Colsonin mukaan tapasi reagoida vieroitusoireisiin riippuu kokonaisvaltaisesta terveydestäsi ja psykologisista tekijöistä. Hän ei suosittele, että sokerista luovutaan kylmiltään, vaan lisäämällä hyvien ruokien määrää hiljalleen. Jo viikon päästä voi nähdä pieniä parannuksia ja suuria muutoksia alle neljässä viikossa.

Kokeile sokerin sijaan näitä

Duigan suosittelee syömään sokeristen ruokien sijaan stressiä helpottavaa C-vitamiinia sisältäviä marjoja, vitamiini- ja hivenainepitoisia tummanvihreitä vihanneksia, B-vitamiinia sisältäviä pähkinöitä sekä kalkkunaa, joka sisältää l-tryptofaania, joka puolestaan auttaa vapauttamaan serotoniinia.


(MTV3)

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja