Yleinen vaiva koskettaa lähes kaikkia suomalaisia: Kehossa mylläävä tulehdustila altistaa useille kansantaudeille

Moni suomalainen kärsii matala-asteisesta tulehduksesta – tällainen terveysriski se on 8:08
Tällainen terveysriski pitkäaikainen tulehdustila kehossa on.

Miten matala-asteisen tulehdustilan voi tunnistaa ja voiko sitä sammuttaa?

Monen suomalaisen elimistössä jyllää matala-asteinen tulehdustila, joka on yhdistetty monenlaisiin kansansairauksiin.

Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, mitkä tekijät altistavat matala-asteiselle tulehdukselle ja millainen terveysriski se oikeastaan on.

– Matala-asteisella tulehdustilalla tarkoitetaan kehossa olevaa kroonista, pitkäaikaista tulehdustilaa, joka ei varsinaisesti näytä ulospäin mitään oireita tai merkkejä, erikoislääkäri Karoliina Tuomisto selittää.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen muistuttaa, että kyseessä ei ole kuitenkaan mikään infektio, kuten esimerkiksi poskiontelontulehdus.

– Tulehdus-sana tarkoittaa suomeksi sekä infektiota että jäytävää, lievää ärsytystilaa, mikä voi olla koko kehossa tai paikallisesti esimerkiksi suolistossa tai maksan pinnalla, Laatikainen selittää.

Yleinen ongelma

Suurin osa suomalaisista kärsii matala-asteisesta tulehduksesta ainakin jossain kohtaa elämäänsä.

– Matala-asteinen tulehdus on yleinen ongelma, Tuomisto toteaa.

Laatikaisen mukaan voisi sanoa, että ongelma on kuta kuinkin yhtä yleinen kuin esimerkiksi korkea verenpaine tai kohonnut kolesteroli.

Tulehdusarvoja ei kuitenkaan mitata yhtä systemaattisesti kuin esimerkiksi verenpainetta. Mistä voi päätellä, että itsellään olisi päällä matala-asteinen tulehdustila?

– Ei sitä oikein suoranaisesti pysty itse tunnistamaan. Jos haluaa siitä varmuuden saada, niin se täytyy mittauttaa, Laatikainen toteaa.  

– Yleisesti ottaen voisi sanoa, että henkilöt, joilla on kohonnut verenpaine ja kolesteroli sekä vyötärölihavuutta, niihin tiloihin liittyy yleensä myös matala-asteinen tulehdustila. Monta kertaa se kulkee näiden muiden kroonisten riskitekijöiden rinnalla, Laatikainen jatkaa.

Tuomiston mukaan omaa todennäköisyyttä matala-asteiselle tulehdukselle voikin selvittää kotioloissa mittaamalla vyötärönympäryksensä.

– Voi katsoa, mitä tämän hetkiset suositukset ovat ja jos vyötärönympärys on kovasti suositusten yli, niin todennäköistä on, että jos ei vielä ole matala-asteista tulehdusta, niin kyllä jossain vaiheessa sekin iskee, Tuomisto toteaa.

Matala-asteiselle tulehdukselle altistavat tekijät

Omia, matala-asteiselle tulehdukselle altistavia riskitekijöitä voisi Tuomisen mukaan mietiskellä.

– Liikkuuko säännöllisesti, syökö ravitsemussuositusten mukaisesti, tupakoiko? Tupakointi aiheuttaa erityisesti matala-asteista tulehdusta, Tuominen kertoo ja kehottaa tarkastelemaan myös omien hampaidensa tilaa.

– Hampaiden tukikudostulehdus on matala-asteiseen tulehdukseen yhteydessä oleva tekijä. Eli hampaiden säännöllinen putsaus kotona ja hammaskiven poisto säännöllisesti ovat asioita, joilla voisi ehkäistä ja vähentää matala-asteista tulehdusta.

Huono ravitsemus ja liiallisen energian saaminen vuosikausien ajan johtaa lihomiseen, joka on Laatikaisen mukaan kaikkein suurin riskitekijä matala-asteiselle tulehdukselle.

– Massiivinen lihavuus aiheuttaa tulehdusta ja laihduttaminen helpottaa sitä.

Tietyn tyyppiset ruoat, kuten sokeri ja valkoinen vilja runsaasti syötynä sekä erittäin rasvaiset ateriat lisäävät tulehdusta.

Pitkäaikaiset vaikutukset

Mitä tapahtuu, jos matala-asteinen tulehdustila on pitkään elimistössä päällä?

– Matala-asteinen tulehdus on tunnettu riskitekijä erityisesti tyypin 2 diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille, Tuomisto kertoo.

Matala-asteinen tulehdus on yhteydessä lukuisiin muihinkin kansantauteihin, mutta se on myös itsekseen riskitekijä yleisesti kuolleisuudelle.

Katso myös: Onko painoindeksi hyvä mittari?

Läskisuomi - miksi lihomme? 7:54
Lihavuustutkija kertoo, onko painoindeksi hyvä lihavuuden mittari, mitä haittaa pikadieeteistä voi olla ja miten ylipainoista lasta tai muuta läheistä voisi auttaa hallitsemaan painoaan loukkaamatta häntä.

Lue myös:

    Uusimmat