Suomen yleisimpään kuolinsyyhyn liittyy vaarallinen harhakäsitys

Sepelvaltimotauti on Suomen yleisin kuolinsyy. Riskiä sairastumiseen voi vähentää esimerkiksi pitämällä kolesterolitasot kurissa.

Kolesteroli on elimistölle välttämätöntä. Sitä tarvitaan esimerkiksi tiettyjen hormonien ja D-vitamiinin valmistamiseen. Liiallinen määrä kolesterolia on kuitenkin riski terveydelle. 

Korkea kolesteroli johtaa sepelvaltimotautiin

Kohonneen kolesterolin haitoista kertoivat torstaina Huomenta Suomessa Helsingin yliopiston emeritusprofessori Timo Strandberg ja Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

– Korkea kolesterolihan johtaa sydämessä sepelvaltimotautiin, joka on suomalaisilla edelleen yleisin kuolinsyy, muistuttaa ylilääkäri Hekkala.

Emeritusprofessori Stranberg kertoo korkean verenpaineen olevan riskitekijä samaan tapaan kuin kolesterolikin, vaikka suoraa yhteyttä näillä terveyshaitoilla ei olekaan. Useampi riskitekijä yhdessä kuitenkin lisää todennäköisyyttä sairastua sydänsairauksiin.

– Esimerkiksi tupakointi on todella tärkeä tekijä, diabetes, ylipaino, liikkumattomuus… tällaiset tekijät yhdessä ajavat samaan suuntaan, Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala toteaa.

Vaarallinen harhakäsitys sepelvaltimotaudista

Tehokkain tapa ehkäistä korkeaa kolesterolia on kiinnittää huomiota omaan ruokavalioonsa. Kovat rasvat tulisi vaihtaa pehmeisiin. Asiantuntijat muistuttavat, että oikotietä onneen ei ole olemassa.

– Lääkityksellä ei osteta sitä, että voi elää niin kuin pellossa, emeritusprofessori Strandberg summaa.

Ylilääkäri Hekkalan mukaan Suomessa elää myös sitkeänä vaarallinen harhaluulo sepelvaltimotautiin liittyen.

– Aika yleinen harhakäsitys on, että kun sairastuu sepelvaltimotautiin ja tehdään pallolaajennus, niin se pallolaajennus jotenkin korjaisi tilanteen. Sehän vain avaa ahtaimman kohdan ihan senttimetrin tai kahden matkalta, kun sitten taas valtimot ovat yleisesti jo sairastuneet siinä vaiheessa.

Millaiset kolesteroliarvot ovat asiantuntijoiden mukaan huolestuttavia? Kannattaako rasvaton ruokavalio? Katso jutun yllä olevalta videolta asiantuntijoiden haastattelu Huomenta Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat