Uhkaavatko lukuisat sairaudet terveyttäsi? Tämä nyrkkisääntö paljastaa

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Älä säädä mittanauhojen ja jakolaskujen kanssa: Katso videolta helppo keino, jolla selvität pituuden ja vyötärönympäryksen suhteen.

Englantilaisen viranomaisen mukaan ihmisen vyötärönympäryksen tulisi olla mitaltaan alle puolet tämän pituudesta. Tiukasta linjasta uutisoi yleisradioyhtiö BBC.

Keskivartalolle kertyneet kilot ovat monella tapaa vaaraksi ihmisen terveydelle. Suuri osa rasvasta kertyy vatsaonteloon sisäelimiä, kuten maksaa, ympäröimään. Tämä aiheuttaa aineenvaihduntaan häiriöitä, jotka heijastuvat kaikkialle elimistöön.

Vyötärölihavuus on riski esimerkiksi diabetekseen, verenpainetautiin, uniapneaan, sydänsairauksiin sekä joihinkin syöpätauteihin sairastumiselle, Terveyskirjasto listaa.

Usein vyötärölihavuus liittyy ylipainoon, mutta vatsa voi pullottaa vaarallisesti myös normaalipainoisilla. Yksinkertainen tapa todeta keskivartalolihavuus on mitata vyötärönsä: naisilla ympärys ei saisi ylittää 90 senttimetriä eikä miehillä 100 senttimetriä.

Vähemmänkään ei olisi pahitteeksi.

Vyötärönympärys alle puolet pituudesta

Englantilainen terveysviranomainen suosittelee, että aikuisten tulisi pitää vyötärönympäryksensä mitta alle puolessa omasta pituudestaan. Käytännössä edellä mainitut mitat soveltuisivat siis 180-senttisille naisille ja kaksimetrisille miehille.

Harva on kuitenkaan näin pitkä. Keskimäärin aikuinen suomalainen nainen on noin 163 senttiä, jolloin vyötärönympärys tulisi pitää korkeimmillaan reilussa 80 sentissä. Keskipituisen 179-senttisen miehen kannattaisi pyrkiä alle 90 sentin vyötärönympärykseen.

Pituuden ja vyötärönympäryksen suhde kertoo terveysriskeistä sukupuolesta, lihasmassasta ja etnisestä alkuperästä riippumatta. Ihmisryhmät, joihin nyrkkisääntö ei päde, ovat vaikeasti lihavat (painoindeksi yli 35), raskaana olevat sekä alle 2-vuotiaat lapset.

Miten löytää oma luontainen ihannepainonsa? Katso videolta ravitsemusterapeutin neuvo.

Miten oman ihannepainonsa voi löytää? 1:30
Katso video: Ravitsemusterapeutti kertoo, miten luontaisen ihannepainonsa voi löytää.

Lähteet: BBC, Terveyskirjasto, THL

Lue myös:

    Uusimmat