Yleinen terveysongelma moninkertaistaa alkoholin haitat – "Erittäin haitallinen yhdistelmä"

Testasimme kaupan alkoholittomat glögit – vertailussa paljastui hämmentäviä asioita jouluisista juomista: ”Onko meitä huijattu?” 6:53
Halpa vs. kallis testasi alkoholittomat glögit. Katso, miten eri merkit pärjäsivät!

Alkoholimaksakirroosi on uusi kansantauti ja maksasairauksien aiheuttama kuolleisuus Suomessa on nousussa, sanoo Munuais- ja maksaliitto. Liitto muistuttaa, että ylipaino moninkertaistaa alkoholin terveysriskit. 

Maksakirroosia sairastaa Suomessa arviolta 30 000–50 000 henkilöä. Munuais- ja maksaliiton mukaan niistä lähes yhdeksän kymmenestä  on alkoholin aiheuttamia. 

Maksakirroosi voi johtaa vakavaan maksan vajaatoimintaan, jonka ainoa hoitomuoto on maksansiirto. Maksansiirtoja tehdään keskimäärin 67 vuodessa ja niistä alkoholikirroosi on syynä noin 24 prosenttiin.

Edennyttä maksafibroosia sairastaa Munuais- ja maksaliiton mukaan 300 000–500 000 suomalaista. 

Maksafibroosi on etenevä sairaus, joka voi puolestaan johtaa maksakirroosiin, maksan vajaatoimintaan ja maksasyöpään.

Tipaton vai tissuttelu? Terveellisemmät tavat juoda alkoholia 9:15
Tipaton vai tissuttelu? Terveellisemmät tavat juoda alkoholia.

Pienikin päiväannos altistaa

Liitto muistuttaa, että alkoholihaitat eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma, sillä pitkään jatkunut alkoholinkäyttö voi aiheuttaa maksasairauden pienemmilläkin annoksilla. 

Maksavaurion riski kasvaa jo, kun alkoholinkulutus on 2,5 alkoholiannosta vuorokaudessa. 

Turvassa eivät ole myöskään nuoret, sillä nuorimmat alkoholikirroosiin sairastuneista ovat syntyneet 1990-luvulla.

Ylipaino ja alkoholi ovat huono yhdistelmä

Alkoholi myös sekä aiheuttaa rasvamaksaa että pahentaa ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa. 

Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus ja sitä esiintyy jopa kolmasosalla aikuisväestöstä. Heistä joka viidennellä maksan rasvoittuminen on edennyt maksatulehdukseksi, joka voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään. 

– Ylipaino ja alkoholi ovat terveydelle erittäin haitallinen yhdistelmä. Keskivartalolihavalla alkoholin maksamyrkyllisyys nelinkertaistuu, sanoo toiminnanjohtaja Sari Högström Munuais- ja maksaliiton tiedotteessa.

Terveyskirjaston mukaan suomalaisista aikuisista miehistä normaalipainon ylittää melkein kaksi kolmasosaa ja naisista selvästi yli puolet.

Miltä maistuu alkoholivapaa elämä? Katri perusti yhteisön, jossa ei darraa tunneta 8:41
Miltä maistuu alkoholivapaa elämä? Katri perusti yhteisön, jossa ei darraa tunneta.

Kuolleisuus Pohjoismaiden suurinta

Liitto onkin huolissaan alkoholimyyntiin tehdyistä ja kaavailluista löyhennyksistä. 

Sen mielestä yli 5,5-prosenttisten alkoholijuomien vähittäismyynti pitäisi säilyttää edelleen Alkolla eikä vahvempia alkoholijuomia pitäisi myydä ruokakaupoissa.

Myös maksasairauksien aiheuttama kuolleisuus on nousussa ja Pohjoismaista Suomi onkin alkoholikuolleisuustilastojen kärjessä. 

– Kuolleisuus alkoholin aiheuttamiin sairauksiin on lisääntynyt uuden alkoholilain tultua voimaan vuonna 2018, sanoo toiminnanjohtaja Högström.

Lue myös:

    Uusimmat