Yleinen ja salakavala sydänvaiva lisää varhaisen dementian riskiä

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
KATSO VIDEO: Nämä samat tekijät altistavat lukuisille eri pitkäaikaissairauksille.

Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevat sairastuvat dementiaan muita todennäköisemmin jo alle 70-vuotiaana, tuore tutkimus osoittaa. Dementia ja eteisvärinä on yhdistetty toisiinsa aiemminkin, mutta tätä ennen yhteyttä ei ole tarkasteltu alle 70-vuotiailla.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin kuuden aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä yli 1,6 miljoonan potilaan tiedoista. Potilaista 3 600 oli sairastunut dementiaan alle 70-vuotiaana.

Analyysin perusteella eteisvärinää potevat sairastuivat dementiaan alle 70-vuotiaana 50 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Tulokset olivat epäselvempiä alle 65-vuotiailla, mikä voi johtua siitä, että dementia on harvinainen niin nuorilla.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriö

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Arviolta 100 000 suomalaista sairastaa lievää ja melkein yhtä moni pitemmälle ehtinyttä dementiaa.

Korkea verenpaine lisää dementiariskiä – asiantuntija kertoo alla olevalla videolla, milloin elintapamuutos ei enää riitä hoidoksi.

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
KATSO VIDEO: Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä?

Copyright 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat