Yle: Osa suomalaislapsista treenaa aivan liikaa: "Jos kynttilää on poltettu molemmista päistä, voi liikunta jäädä pitkäksi aikaa"

Lapsen ylirasitustilasta kertovat esimerkiksi jatkuvat rasitusvammat sekä se, että hän on aina väsynyt ja kiukkuinen.

Osa suomalaislapsista treenaa liikaa. Lapsen urheiluharrastus saattaa sisältää treenit aamulla ja illalla, niin, että treeniä kertyy kymmeniä tunteja viikossa. Aiheesta uutisoi Yle.

Näin tunnistat lapsen ylirasitustilan

Lapsen ylirasitustilasta kertovat jatkuvat tai uudet rasitusvammat ja kivut sekä se, että hän on aina väsynyt ja kiukkuinen. Lapsi ei välttämättä saa nukuttua eikä ehdi tehdä läksyjä, koska treenit painavat päälle. Myös palautuminen häiriintyy.

– Yksi tärkeä ja yksinkertainenkin sääntö on, että lapsi tai nuori lähtee harrastuksen pariin hymyssä suin, ja tulee sieltä myös takaisin kotiin samalla fiiliksellä. Jos näin ei ole, on jotain jo pielessä, fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori kertoo Ylelle.

Lapsi treenaa ja kasvaa samaan aikaan. Siksi hän alttiimpi rasitusvammoille, esimerkiksi rasitusmurtumille.

Tärkeintä olisi liikkua monipuolisesti

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukan mukaan lapsi ei välttämättä osaa tehdä treeneissä tarvittavia liikkeitä oikein ilman ohjausta, ja esimerkiksi jalkapallotreeneissä valmentajan voi olla vaikeaa havaita, jos lapsi juoksee väärin.

Tärkeintä olisikin liikkua monipuolisesti, niin, ettei harjoitellessa tehdä aina samoja liikkeitä. Myös monipuolinen, terveellinen, kotiruoka tukee urheiluharrastusta.

– Lapsi ei tarvitse älytöntä proteiinien ja hiilihydraattien erittelyä, vaan ennemminkin tavallista kotiruokaa. Paljon liikkuvalle lapselle on äärimmäisen tärkeää, että hän saa tarpeeksi energiaa ravintorikkaasta ruoasta. Yksi banaani ennen treenejä ei riitä, Laukka toteaa.

– Jos kynttilää on poltettu molemmista päistä ja ilo urheilusta on kadonnut, voi liikunta jäädä pitkäksi aikaa. Se on iso ongelma.

Lähde: Yle.fi

***

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja