Mainos

"Yksityistämiskeskustelu kuulostaa siltä kuin oltaisiin Venäjällä 20 vuotta sitten"

Keskustelu kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistämisestä kiihtyi MTV3 Uutisten kuntavaalitentissä, vaikka kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat olivat asiasta suurelta osin samaa mieltä.

SDP:n Jutta Urpilainen korosti, että puolue on yrittänyt jarruttaa palveluiden siirtämistä yksityisten palvelunjärjestäjien hoidettavaksi aina, kun jossain kunnassa asia on noussut puheeksi. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki puolestaan latasi pöytään kolme syytä, miksei palveluja sovi yksityistää.

– Kun yksityistetään, kansan valitsemilla valtuutetuilla ei ole hyvää mahdollisuutta seurata palvelujen laatua. Toiseksi palveluiden järjestäminen kasaantuu ylikansallisille yrityksille, jotka piilottelevat veroparatiiseissa. Kolmanneksi kyseessä on tasa-arvokysymys, sillä noin 80 prosenttia terveysalan työntekijät on naisia. Ulkoistettaessa työehdot ja palkat yleensä huononevat, Arhinmäki luetteli.

"Keskustelu on yliampuvaa"

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen puolestaan kritisoi palvelujen ulkoistamiseen liittyvää keskustelua.

– Kuntien palveluista alle viisi prosenttia ostetaan yksityisiltä palveluntuottajilta. Keskustelu on ollut yliampuvaa ja liioiteltua.

Samoilla linjoilla olivat myös kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ja RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund.

– Koko keskustelu kuulostaa kuin oltaisiin Venäjällä 20 vuotta sitten, kun palveluja yksityistettiin. Nyt puhutaan vain siitä, että palveluja ostetaan muualta.

Katainen puolestaan kyseli, eikö Mannerheimin lastensuojeluliitto saisi järjestää lasten iltapäiväkerhoja tai paikallinen taksiyrittäjä kyyditä lapsia kouluun.

Muut puheenjohtajat pitivät Kataisen pohdiskelua itsestäänselvyytenä.

(MTV3)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.