Mainos

Katainen löi kahvikupista vetoa

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen jumiutuminen hallituksessa sai puoluejohtajat heti lämpimäksi MTV3:n vaalitentissä keskiviikkoiltana.

Perussuomalaisten Timo Soini piti käsittämättömänä, että ennakkoäänet on annettu, eikä tiedossa ole, minkälaisen uudistuksen hallitus tekee. Keskustan Juha Sipilä sanoi olleensa aivan varma, että sote-malli saadaan ennen vaaleja, koska pääministeri hyvissä ajoin niin lupasi.

– Olen todella hämmästynyt, että sitä ei välikysymyksestä huolimatta saatu.

Puoluejohtajista kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, RKP:n Carl Haglund, Sipilä ja Soini olivat sitä mieltä, että pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) pitäisi ottaa ohjat omiin käsiinsä sote-uudistuksessa. Räsänen vakuutti tosin, että hallituksen linjausten valmistuminen on enää pienestä kiinni.

Katainen vakuutti hoitavansa ja päättävänsä tarvittaessa kaikki asiat. Pääministerin mielestä uudistuksesta on neuvoteltu ehkä vähän liiankin pitkään ja asiat ovat siksi menneet huonompaan jamaan kuin tarpeen olisi.

– Me olemme hyvin lähellä toisiamme, joskus nämä vaalit vähän jännittävät.

Kahvikuppi vetoa

Katainen sanoi olevansa valmis lyömään toimittaja Timo Haapalan kanssa kahvikupista vetoa, että hallitus ratkaisee pian tämänkin asian. SDP:n Jutta Urpilainen korosti, että uudistuksen tekeminen ei ole helppoa.

– Jos olisi, kai se olisi tehty jo aikaisemmin.

Urpilaisen mukaan palvelujen yksityistämiseen liittyy kuitenkin erilaisia näkemyksiä. Katainen vakuutteli, että suurista asioista on yhteinen näkemys. Sopu ei hänen mukaansa ole kiinni ulkoistamiskeskustelusta.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki näki, ettei koko sote-uudistus ihmisiä juurikaan kiinnosta, vaan pikemminkin vain oppositiota ja mediaa. Vihreiden Ville Niinistö ja RKP:n Haglund yrittivät viedä keskustelua konkretian puolelle.

Haglundin mukaan kuntalaisia eivät kiinnosta hallintomallit vaan se, onko lääkäreitä riittävästi. Sipilä sanoi, että poliitikkojen tehtävä on rakentaa sellaiset hallintomallit, että kansalaiset eivät huomaa niitä olevankaan.

Vaalien läheisyys näytti aiheuttaneen puoluejohtajissa jo hieman ylilatausta. Keskustelu karkasi useaan otteeseen päälle huuteluksi ja harhautui hetkiksi sivuraiteille, kuten eurokriisiin ja rahoitusmarkkinaveroon.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.