Erto: Yksi irtisanottiin laittomasti Instrun kohutilaisuuden jälkeen – liitto pitää yhtiön toimintaa hävyttömänä: "En ole ikinä niin selvään laittomuuteen törmännyt"

13:09
MTV Uutiset Live haastatteli Erton puheenjohtajaa Juri Aaltosta.

Toimihenkilöliitto Erton puheenjohtajan Juri Aaltosen mukaan yksi optikko on irtisanottu laittomasti Instrun kohutilaisuuden seurauksena. Lisäksi hän pitää koulutustilaisuuksia mahdollisesti lainvastaisina.

Erton puheenjohtajan Juri Aaltosen kommentit liittyvät Instru Optiikan Roadshow-koulutustilaisuuksiin, joissa työntekijät jaoteltiin punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin. Vihreitä pidettiin hyvinä, keltaisilla oli parannettavaa ja punaiset taas työnantajan mukaan myrkyttivät yritystä sisältä päin.

Instru Optiikan koulutuksista kertoi ensimmäisenä Taloussanomat. Lehden mukaan työntekijät ovat pitäneet koulutuksia nöyryyttävinä. MTV Uutiset Livessä vieraillut Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen pitää Instrun toimintaa hävyttömänä ja todennäköisesti laittomana.

– Työturvallisuuslain mukaan työnantajan pitää järjestää työolosuhteet niin, ettei kenenkään terveys vaarannu. Jos työnantaja vetää sellaisen tilaisuuden, joka aiheuttaa terveydelle vaaraa, ollaan lähellä sitä tilannetta, että kyse on työturvallisuuslain rikkomisesta.

Työntekijää ei Aaltosen mukaan kuultu

Aaltosen mukaan Instru Optiikka on irtisanonut yhden työntekijän Helsingissä marraskuussa pidetyn koulutuksen jälkeen. Hän sanoo, että kyseinen työntekijä oli laitettu punaiseen ryhmään

Aaltonen sanoo, että kyseisellä optikolla oli työnantajan kanssa erimielisyyksiä poissaolokäytäntöihin liittyen. Hänen mukaansa työntekijää ei ole kuultu ennen irtisanomista, vaikka laki niin vaatii.

– Olen itse juristi, ja niillä tiedoilla mitä meillä nyt on, niin en ole ikinä niin selvään laittomuuteen törmännyt.

Aaltonen kuitenkin korostaa, että selvitystyö on edelleen kesken.

Anteeksipyyntö on hyvä, muttei riitä

Instrun Roadshow-tilaisuuksia järjestettiin kaikkiaan kymmenen. Erton luottamusmies pääsi osallistumaan vain yhteen tilaisuuteen kymmenestä. Aaltosen mukaan kyseinen luottamusmies olisi halunnut osallistua vielä kahteen muuhun koulutukseen, mutta Instru Optiikan toimitusjohtaja Pasi Anttila esti osallistumisen.

Ertolle on tullut kaikkiaan 10–20 valitusta Instru Optiikan Roadshow-koulutuksista ympäri Suomen. Tapaukset ovat olleet Aaltosen mukaan Erton tiedossa muutamia viikkoja.

– Meillä on luottamusmies talon sisällä, joka vie tapauksia eteenpäin työnantajan kanssa. Tähän mennessä se ei ole ollut menestyksellistä johtuen työnantajan suhtautumisesta.

Instru Optiikan toimitusjohtaja Pasi Anttila pyysi tänään tiedotteessa anteeksi toimintaansa. Erton puheenjohtajan Juri Aaltosen mukaan on hyvä asia, jos henkilöstöpolitiikka Instrussa muuttuu.

– Mitä laittomaan irtisanomiseen tulee, niin anteeksipyynnöllä ei ole siihen sinänsä vaikutusta.

Instru Optiikka ei halunnut kommentoida tapausta yrityksen lähettämää tiedotetta enempää. Lue juttu tästä.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja