Yksi asia Vexi Salmesta tuli tämän pojalle yllätyksenä – tämä sanoittajalegendan kappaleista on merkityksellisin: "Siinä on paljon oivallettavaa"

Sanoittajalegenda Vexi Salmen pöytälaatikkoon jääneet kappaleet julki – poika muistelee sanoittajaisäänsä 11:23
Sanoittajalegenda Vexi Salmen pöytälaatikkoon jääneet kappaleet julki – poika muistelee sanoittajaisäänsä

Vexi Salmen poika Topi Salmi kertoo MTV Uutiset Livelle, että yksi asia on tullut hänelle yllätyksen sanoittajalegendan poismenon jälkeen. Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta! 

Syyskuun 8. päivä tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun sanoittajalegenda Vexi Salmi menehtyi nopeasti edenneen sairauden uuvuttamana. 

Sanoittajan poika Topi Salmi kertoi tuolloin, että isän sairauden seuraaminen lähietäisyydeltä oli raskasta aikaa

– Kaiken lopullisuus kaihertaa. Kyllä tässä mennään tunteiden vuoristorataa, Topi Salmi kommentoi tuntemuksiaan tuolloin. 

Kysyttäessä, Topi Salmelta, millainen vuosi hänellä on takanaan, mies hiljenee hetkeksi. 

Legendan poismeno tapahtui keskellä koronakriisiä, joka on sanoittajan pojan mukaan ollut poikkeuksellista aikaa monella tasolla. 

– On ollut enemmän omien ajatusten kanssa. Tässä ollaan oltu lock downissa kotonansa, ja muita elämänrientoja on ollut vähemmän.

– Tämä on ollut hyvä tapa työstää asiaa ja käydä sitä läpi, hän pohtii. 

Topi Salmi on itsekin sanoittaja. Miten Vexi Salmi on vaikuttanut poikansa tapaan sanoittaa lauluja? Katso yllä olevalta videolta! 

Vuodessa on luotu myös uutta musiikkia

Vuosi ei ole Topi Salmen mukaan ollut surussa märehtimistä, vaan samalla myös uuden luomista. Vexi Salmen muistotilaisuuden jälkimainingeissa selvisi, että rakastetulta sanoittajalta oli jäänyt valtava määrä kappaleita, joita ei syystä tai toisesta levytetty. 

– Biisejä oli monenlaisia. Se oli tavallaan pienoismalli Vexin tuotannosta.

Ja niin sai alkunsa tribuuttialbumin, jossa Vexi Salmen julkaisemattomia kappaleita versioivat hämeenlinnalaisartistit artistit. 

"Siinä on paljon oivallettavaa"

Vexi Salmi on ollut aikansa suurimpia suomalaisen musiikkimaailman vaikuttajista. Sanoittajalegendan kynästä ovat lähtöisin tuhannet iskelmät, jotka soivat edelleen tanssilavoilla ja radiossa. 

Aikansa sanoittajamaestro oli tuottelias: kaikkiaan Vexi Salmen kappaleita levytettiin peräti yli 3 200.

Kysyttäessä, mikä on maestron pojalle kaikkein merkityksellisin kappale, vastausta ei tarvitse kauaa hakea: Maailma on kaunis. Laulu on alun perin Irwin Goodmanin levyttämä, mutta sittemmin kappaleen on versioinut myös tunteidentulkki, Vesa-Matti Loiri

– Teksti on vaan… Siinä on paljon oivallettavaa, Topi Salmi sanoo. 

"Vexiltä on varmaan puuttunut tulkki niille lauluille"

Vexi Salmi kirjoitti niin vakavia veisuja kuin herkkiä rakkauslaulujakin. Ehkä kaikkein parhaiten hänet muistetaan kuitenkin protestilauluista, joita hän sanoitti muun muassa juurikin Irwin Goodmanille, aikansa suurelle tähdelle. 

Topi Salmi oli pitkään siinä uskossa, että Vexi Salmen protestilaulujen sanoittaminen päättyi Antti Hammarbergin – siis Irwin Goodmanin – traagiseen kuolemaan vuonna 1991. 

– Vexiltä on varmaan vaan puuttunut tulkki niille lauluille, mutta kyllä niitä on näköjään syntynyt edelleen, Topi Salmi. 

Protestilaululle löytyi tulkki vuosia myöhemmin

Nyt ainakin yhdelle Vexi Salmen julkaisemattomalle protestilaululle on löytynyt tulkki, kantaaottavista kappaleistaan tunnettu räppäri, Paleface.

Perjantaina tribuuttialbumilta julkaistiin Ahneus on hyve -niminen kappale. Topi Salmelle oli alusta alkaen selvää, että kappaleen sanoitukset istuvat kantaaottavista biiseistään tunnetun Palefacen suuhun. 

– Paleface on tämän ajan parhaimpia protestilaulajia. Pistin hänelle heti viestiä ja sieltä tuli, että totta kai messissä.

Katso yllä olevalta videolta, mitä mieltä Paleface itse on Ahneus on hyve -kappaleesta ja sen sanoittajasta, Vexi Salmesta! 

Kohtaaminen Irwin Goodmanin kanssa jäi mieleen

Vexi Salmi on tunnettu tuhansista iskelmäkappaleista, joita ovat esittäneet Suomen suuret iskelmätähdet, kuten Kirka, Katri Helena ja Vesa-Matti Loiri.  

Topi Salmen mukaan moni artisteista oli Vexi Salmen ystäviä tai perhetuttuja, jotka kävivät välillä kyläilemässä.

– Eivät he lapsena olleet artisteja tai iskelmätähtiä vaan kyllä he olivat perheystäviä.

Valtavasta artistikavalkadista yksi oli ylitse muiden: Irwin Goodman. Topi Salmi muistaa nähneensä tavanneensa muusikon vain kerran.

Tuo kerta on kuitenkin edelleen kirkkaana hänen mielessään. 

– Asuimme silloin Vuorimiehenkadulla ja hän pelasi Vexin kanssa koko illan backgammonia, Topi Salmi muistelee.

Lue myös:

    Uusimmat