Vexi Salmi oli erittäin tuottelias ja palkittu monitaituri – näistä rakastetuista lauluista ja saavutuksista hänet muistetaan

1:45
Katso video: Muistoja Vexi Salmen elämän varrelta.

Veikko ”Vexi” Salmi on kuollut 77-vuotiaana. Salmi menehtyi varhain tiistaina nopeasti edenneeseen sairauteen Helsingissä.

Vexi Salmi tunnettiin ilmiömäisenä sanoittajana, ja hän ehti elämänsä aikana sanoittaa tuhansia kappaleita, joista yli 3 200 on levytetty.

Tunnetuin yhteistyö Salmella oli kuitenkin Antti Hammarbergin, eli Irwin Goodmanin kanssa. Hammarberg oli Salmen lapsuudenystävä Hämeenlinnasta. Sanoittajanikkari toimi Irwinin managerina ja laulujen sanoittajana. Parivaljakko loi monta ikimuistoista kappaletta, kuten Ei tippa tapa, Työmiehen lauantai ja Rentun ruusu.

Salmen ja Irwinin suosio oli huipussaan 1970-luvulla, jolloin Irwin voitti kaksi perättäistä Syksyn sävel -kilpailua. Voitot irtosivat lauluilla St. Pauli ja Reeperbahn ja Poing poing poing.

Salmi oli tuottelias ja palkittu monitaituri

Salmi sanoitti kappaleita useille eri artisteille, kuten Markku Arolle, Kirkalle, Marion Rungille, Vesa-Matti Loirille ja Fredille. Hän julkaisi tekstejä omalla nimellään, mutta käytti myös lukuisia eri salanimiä, kuten Emil Retee ja Bill Black.

Vexi Salmen sanoittamat laulut ovat voittaneet Syksyn Sävel -kilpailun kaikkiaan viisi kertaa. Irwinin voittojen lisäksi muun  muassa Kirkan Surun pyyhit silmistäni pois on varmasti suomalaisille tuttu. Salmen teksti on edustanut Suomea Euroviisuissa kolmella kappaleella.

Salmi palkittiin sanoituksistaan ja elämäntyöstään useaan otteeseen: vuonna 1989 hän sai Reino Helismaa -palkinnon, 1993 Juha Vainio -palkinnon, vuonna 1999 Musiikki ja Median kunniapalkinnon, vuonna 2000 Erikois Emman, vuonna 2004 Kullervo Linna -palkinnon, vuonna 2011 Pro Sculptura mitalin kuvanveistosta ja vuonna 2013 Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahaston elämäntyöpalkinnon.

Sanoittajavirtuoosi ei toiminut pelkästään sanoittajana, vaan hän oli yhteiskunnallisesti aktiivinen. Salmi julkaisi tekstejä ja kolumneja Iltalehteen ja Apuun ja kirjoitti myös runoja, romaaneja ja lastenkirjoja.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja