Mainos

Yhteysryhmä määräsi Milosevicille takarajan

Jugoslavian ulkomailla olevat varat jäädytetään, jos Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic ei neljän viikon sisällä aloita vuoropuhelua albaanien kanssa Kosovon tilanteen ratkaisemiseksi rauhanomaisin keinoin, ilmoitti kuuden valtion muodostama yhteysryhmä tänään. Jugoslavia puolestaan ilmoitti tänään tutkivansa, käyttivätkö serbipoliisit liiallista väkivaltaa iskuissaan Kosovon albaanikyliin.

Mikäli edistystä ei ole määräaikaan mennessä tapahtunut, Jugoslavian vastaisia pakotteita lisätään maaliskuussa Lontoossa tehtyjen päätösten mukaisesti, ilmoitti yhteysryhmä kokouksen päätteeksi.
-Tällä hetkellä maat ovat päättäneet keskittyä diplomaattisiin ponnistuksiin, jotta neuvottelut ja vuoropuhelu saataisiin käyntiin, kertoivat ryhmän edustajat kokouksen päätyttyä Bonnissa. Balkanin tilannetta tarkkailevan yhteysryhmän muodostavat Yhdysvallat, Venäjä, Saksa, Ranska, Italia ja Britannia.

Jugoslavia tutkii poliisin toimet Kosovossa

Jugoslavia ilmoitti tänään tutkivansa, käyttivätkö serbipoliisit liiallista väkivaltaa iskuissaan Kosovon albaanikyliin. Jugoslavian hallituksen edustaja sanoi lisäksi, että hallitus on pyytänyt ulkomaisia asiantuntijoita - mm. Yhdysvalloista ja Venäjältä - tutkimaan väkivaltaisuuksissa surmansa saaneiden ruumiita.

Ainakin 80 Kosovon albaania, heidän joukossaan 25 naista ja lasta, sai surmansa aiemmin tässä kuussa tehdyissä hyökkäyksissä Kosovon maaseudulla. Serbipoliisin mukaan iskujen kohteena olivat Kosovon vapautusarmeijan UCK:n sissit ja heidän tukikohtansa. Länsimaat tuomitsivat iskut ja sanoivat serbipoliisin syyllistyneen liiallisen väkivallan käyttöön. Yhdysvallat vetosi viimeksi tänään Serbian johtoon, jotta se ryhtyisi tutkimaan Kosovon väkivaltaisuuksia.

20 000 albaania evakossa

Noin 20 000 ihmistä on joutunut muuttamaan kotiseudultaan Kosovossa, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tänään.
-Arviomme mukaan evakkoon on lähtenyt noin 20 000 ihmistä, joista 15 000 on muuttanut Kosovon alueella ja loput suunnanneet Montenegroon, kertoi UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic.

YK:n pakolaisjärjestö on Mahecicin mukaan toimittanut paikallisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta Kosovoon 60 000 huopaa ja 10 000 valmisateriaa. Lisäksi UNHCR:n Kroatiassa toimiva haara on toimittanut 45 tonnia ruokaa Makedoniaan, joka sijaitsee Kosovon naapurissa. Jugoslaviaan kuuluvan Kosovon asukkaista noin 90 prosenttia on etniseltä taustaltaan albaaneja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.