Yhteisvaluutta euro on suositumpi kuin koskaan – vain harva haikailee markan perään

64 000 euroa! Superharvinainen kolmen markan seteli myytiin ennätyshintaan Oulussa 0:21
64 000 euroa! Superharvinainen kolmen markan seteli myytiin ennätyshintaan Oulussa aiemmin tänä vuonna

Suomalaiset suhtautuvat yhteisvaluutta euroon myönteisemmin kuin koskaan aiemmin, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) kyselystä.

Vastaajilta kysyttiin suhtautumisesta siihen, että Suomen rahayksikkö vaihdettiin aikoinaan markasta euroksi. Tulosten mukaan suomalaisista 60 prosenttia suhtautuu asiaan myönteisesti, viidesosa on kielteisellä kannalla.

Miehet suhtautuvat euroon hieman naisia myönteisemmin. Myönteisimpiä euroa kohtaan ovat korkeimmin koulutetut.

Alimmillaan euron suosio oli vuonna 2000 tehdyssä kyselyssä, jolloin yli puolet suhtautui siihen kielteisesti. Euro otettiin käyttöön tilivaluuttana 1999 ja käteisenä 2002.

Eurosta enemmän hyötyä kuin haittaa

Enemmistö suomalaisista ajattelee nykyisin myös niin, että eurosta on Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa. Asenteet ovat muuttuneet selvästi positiivisemmiksi viime vuosina. Vielä talvella 2017 tehdyssä kyselyssä enemmän hyötyjä kuin haittoja eurossa näki 37 prosenttia suomalaisista. Evan arvion mukaan asiaan vaikuttavat yleisesti EU-myönteisemmiksi kehittyneet näkemykset ja viimeaikainen talouskasvu.

Tulokset perustuvat 2 059 ihmisen tammi-helmikuussa antamiin vastauksiin. Taloustutkimuksen verkkokyselynä tehty tutkimus on painotettu edustamaan 18–70-vuotiasta väestöä. Virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Lue myös:

    Uusimmat