Yhdysvaltojen Bagdadin-suurlähetystön luona uusia väkivaltaisuuksia – kiviä heitelleet Irania kannattavat saivat kyynelkaasusta

1:53
Vaikuttaa kuitenkin siltä, että mielenosoittajat eivät aio lähteä mihinkään lähiaikoina. He ovat tuoneet lähetystön lähistölle muun muassa telttoja ja patjoja.

Irania tukeva mielenosoitus jatkuu Yhdysvaltojen suurlähetystön luona Irakin pääkaupungissa Bagdadissa.

Mielenosoittajat ovat muun muassa heitelleet kiviä ja polttaneet Yhdysvaltojen lippuja. Suurlähetystön vartijat ovat käyttäneet kyynelkaasua väkijoukon hajottamiseen.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että mielenosoittajat eivät aio lähteä mihinkään lähiaikoina. He ovat tuoneet lähetystön lähistölle muun muassa telttoja ja patjoja.

Mielenosoittajat protestoivat Yhdysvaltojen viime viikonloppuna tekemiä ilmaiskuja, joissa kuoli 25 Iranin tukeman shiiaryhmän Kataeb Hizbollahin taistelijaa. Eilen he rynnäköivät suurlähetystön luo ja muun muassa heittelivät kiviä, repivät irti seinistä turvakameroita ja sytyttivät tuleen vartiokopin. Jotkut olivat myös päässeet tunkeutumaan suurlähetystön vieraiden vastaanottotiloihin.

Yhdysvallat lähettää lisää sotilaita

Yhdysvallat on ilmoittanut lähettävänsä heti noin 750 sotilasta Lähi-itään levottomuuksien takia. Nopean toiminnan joukkoja valmistellaan sijoitettavaksi alueelle muutaman päivän sisällä.

–  Tämä on asianmukainen ja varotoimi, joka toteutetaan vastauksena Yhdysvaltojen henkilöstöön ja rakennuksiin kohdistuvan lisääntyneen uhan takia, puolustusministeri Mark Esper sanoi.

Trump ei ounastele sotaa

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo sanoi eilen Twitterissä, että terroristit ovat lähetystöhyökkäyksen takana ja että Iran oli välillisesti mukana. Jo sitä ennen presidentti Donald Trump oli syyttänyt Irania hyökkäyksestä.

Trump ei kuitenkaan ounastele sotaa Iranin kanssa.

–  En näe sen tapahtuvan, Trump vastasi, kun toimittajat kysyivät häneltä mahdollisesta sodasta.

–  Pidän rauhasta.

Iranin ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat lietsoo sotaa syyttelemällä Irania Pohjois-Irakissa tehdystä iskusta, jossa kuoli amerikkalainen urakoitsija. Iran kutsui tänään Sveitsin suurlähetystön asiainhoitajan kuultavaksi Yhdysvaltojen toiminnasta. Sveitsi edustaa Yhdysvaltoja Iranissa, koska Yhdysvalloilla ja Iranilla ei ole diplomaattisuhteita.

"Nyt vihreä vyöhyke onkin avoin tietyntyyppisille mielenosoittajille"

Irakissa on viime kuukausina järjestetty laajoja mielenosoituksia myös maan hallitusta vastaan. Mielenosoittajat ovat vastustaneet muun muassa nykyhallinnon korruptiota ja vaatineet hallituksen eroa. Yksi protestien aihe on ollut myös Iranin ja sen tukemien ryhmien vaikutusvalta Irakin politiikassa.

Suomessa aiemmin asunut, aikaisempiin mielenosoituksiin osallistunut Zaid Akram kertoo, että monet vastustavat sekä Yhdysvaltain ilmaiskuja että Iranin sekaantumista maan asioihin.

Hän huomauttaa, että Irakin hallinto puuttui väkivaltaisesti lokakuussa alkaneisiin mielenosoituksiin ja että niin sanottu vihreä vyöhyke, jolla suurlähetystökin sijaitsee, on Bagdadin turvatuin alue.

–  Siviilejä kuoli, kun he yrittivät päästä vihreälle vyöhykkeelle lokakuun alussa. Heitä ammuttiin. Ja nyt vihreä vyöhyke onkin avoin tietyntyyppisille mielenosoittajille, Akram kertoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja