Yhdysvaltalainen Christian muutti Seinäjoelle ja rakastui Veeraan – nämä asiat Suomessa ihmetyttävät: "Olen oikeasti yrittänyt pitää siitä"

Tällaiset kulttuurierot kummastuttavat yhdysvaltalaista Christiania Suomessa ja suomalaista Veeraa Yhdysvalloissa 1:14
Esimerkiksi tällaiset kulttuurierot kummastuttavat Yhdysvaltalaista Christiania Suomessa ja suomalaista Veeraa Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltalaiselle Christianille tuli yllätyksenä suomalaisten syvä suhde saunomiseen, kun taas suomalainen Veera kummastelee yhdysvaltalaisia ruokakauppoja.

Christian Powell, 29, tapasi nykyisen vaimonsa Veera Aaltosen, 29, vuonna 2020. Pariskunnan rakkaustarina alkoi hyvin samaan tapaan kuin monella muullakin nykyaikana eli sosiaalisessa mediassa. Alkuun kummankaan mieleen ei vielä juolahtanut, kuinka kaksi erilaista kulttuuria sulautuisivat keskenään yhteen. 

– Tykkäsimme toistemme kuvista ja aloimme sitten pikkuhiljaa jutella, Christian muistelee puhelimitse MTV Uutisille.

– Meillä molemmilla oli se ajatus, ettemme kumpikaan etsineet mitään vakavaa, Veera jatkaa.

Yksi asia ja tapaaminen johti kuitenkin toiseen, ja nyt pari on naimisissa. He asuvat tällä hetkellä Seinäjoella.

Ura vei Seinäjoelle

Christian on alun perin kotoisin Los Angelesista, Yhdysvalloista. Suomeen hän muutti ensimmäisen kerran 2018 tietämättä maasta ja sen kulttuurista käytännössä yhtään mitään.

– En tiennyt mitään. Tiesin vain, että tulisin pelaamaan amerikkalaista jalkapalloa tänne, hän muistelee.

Christian on pelannut Seinäjoella amerikkalaista jalkapalloa Seinäjoki Crocodilesin riveissä. 

– Olen pelannut koko nuoruuteni, hän kertoo

Veera on puolestaan yrittäjä. Hän toimii juhlasuunnittelijana ja on naisten farkkuihin keskittyvän yrityksen perustajajäsen. 

Pelattuaan harjoituskauden Pittsburgh Steelers -joukkueen riveissä Christian otettiin kokoonpanosta juuri ennen NFL-kauden alkua. Christian oli luovuttaa lajin kanssa, mutta päättikin vielä selvittää mahdollisuuksiaan jatkaa uraa Euroopassa. Muutaman mutkan kautta hän päätyikin seinäjokelaiseen urheiluseuraan.

Alkuun mies vietti talvet Yhdysvalloissa ja muut vuodenajat Suomessa pelaten. Joka vuosi halu palata Suomeen pelaamaan kuitenkin kasvoi. 

Niinpä Christian palasi kaudelle 2020, mutta sitten koronaviruspandemia iski. 

– En todellakaan ajatellut tänne alun perin tullessani, että olisin täällä näin pitkään, mutta niin siinä sitten vain kävi, Christian kertoo.

Veera ja Christian ovat valmistautumassa lähtemään lomalle Yhdysvaltoihin ensi viikolla. Yhdysvalloissa vietetään homecoming -nimistä juhlaa, jonka aikana perinteisesti perheet ja yhteisöt kokoontuvat yhteen viettämään aikaa kotiseuduilleen.

– Tämä tulee olemaan ensimmäinen kerta takaisin Yhdysvalloissa sitten vuoden 2020, Christian kertoo.

Suurkaupungin syke vaihtui rauhalliseen pikkukaupunkiin

Seinäjoki ja Los Angeles ovat vauhdiltaan ja elämäntyyliltään lähes täysiä vastakohtia. Seinäjoki on pieni ja rauhallinen, kun taas Los Angeles on suuri ja hektinen.

– Viihdyin alusta alkaen täällä, Christian kuvailee Seinäjokea.

Veeran ja Christianin tiet olisivat ehkä voineet kohdata jo aiemmin. Veera nimittäin muutti Kaliforniaan koulun takia kahdeksi vuodeksi vuonna 2017. 

– Kun muutin Yhdysvaltoihin, asuin Helsingissä ja ajattelin, että Helsinki on minulle liian pieni kaupunki, Veera kertoo.

Veera päätyi muuttamaan San Diegoon, jota rakastaa sen monipuolisuuden ja rennon ilmapiirin takia. Rahan merkitykseen Yhdysvalloissa oli kuitenkin välillä vaikea oppia suhtautumaan.

– Oli asioita, joihin minun oli hankala tottua. Politiikka, ympäristöasiat ja kodittomuuden näkeminen olivat minulle vaikeita, hän luettelee.

Veera kertoo, että asuminen ulkomailla oli silmiä avaava kokemus.

– Ymmärsin Yhdysvalloissa asuessani, miten hyvin meillä on asiat Suomessa. Elämme hyvin etuoikeutetussa ja rauhallisessa maassa, Veera kertoo.

Sauna ja salmiakki yllättivät

Veera ja Christian ovat havainneet kokemuksiensa pohjalta muutamia selkeitä kulttuurieroja Suomen ja Yhdysvaltojen välillä.

– Selkein on se, miten eri tavalla ihmiset käyttäytyvät keskenään. Yhdysvalloissa on normaalia käydä small talkia tuntemattomien ihmisten kanssa. Täällä Suomessa sitä ei juuri harrasteta. Se on mielestäni aika iso kulttuuriero. Kun tänne tulee ensimmäisen kerran, ihmiset voivat vaikuttaa epäkohteliailta, vaikka todellisuudessa täällä ollaan vain yksityisempiä, Christian arvioi.

Veera toivoo, että suomalaiset ottaisivat edes hiukan oppia yhdysvaltalaisten kohteliaisuudesta.

– Yhdysvalloissa on ihmisiä, jotka tekevät päivittäin kolmea eri työtä ja silti päivän päätteeksi he jaksavat hymyillä ja olla kohteliaita. En sano, että suomalaisten pitäisi olla sellaisia, mutta ehkä jotain opittavaa siinäkin olisi, hän pohtii.

Saunakulttuuri tuli Christianille täysin uutena asiana.

– Se on suurta täällä. Se, että saunotaan koko ilta ja nautitaan samalla yhdessä ruokaa ja juomaa. Jos minulle olisi Yhdysvalloissa joku kertonut siitä vuosia sitten, niin siinä ei mielestäni varmaan olisi ollut yhtään järkeä.

Urheilijana Christianin joukkueen ensimmäinen yhteinen saunailta olikin miehelle varsinainen kokemus.

– Hassua on se, että kaikki joukkueen yhteiset illat ovat aina saunailtoja, hän vitsailee.

Salmiakkia Christian ei kuitenkaan lukuisista kokeiluista huolimatta ole oppinut ymmärtämään.

–  Kaikki sanovat siitä aina, että minun pitäisi kokeilla sitä. Olen maistanut sitä ja oikeasti yrittänyt pitää siitä, mutta se maistuu vain niin pahalta. En pidä mausta, enkä oikeastaan mistään siinä, Christian toteaa. 

Miten maistui salmiakki pariskunnan yhdysvaltalaiselle ystävälle? Juttu jatkuu videon alla.

Mitä mieltä yhdysvaltalaiset ovat salmiakista? 0:27
Miten salmiakki upposi Christianin ja Veeran yhdysvaltalaiseen ystävään? Katso videolta kaverin reaktio!

Aamiaisten erikoisuudet

Eräs selkeä ero Suomen ja Yhdysvaltojen välillä on ruokakulttuuri. Erityisesti aamiainen.

– Käydessämme aamiaisbuffeteissa Christian aina huomauttaa siitä, kuinka terveellistä kaikki tarjolla oleva ruoka on, Veera kertoo.

Suomessa aamiaisella perinteisesti syödään esimerkiksi voileipiä vihannesten kera tai puuroa marjoilla. 

– Minulle aamiainen tarkoittaa vohveleita, pannaria ja makkaraa, Christian kertoo.

Veeralle Yhdysvalloissa järkytys oli ruokien annoskoot. 

– Olen tottunut aina syömään lautaseni tyhjäksi. Ravintoloissa alkuun todella kamppailin, kun en meinannut jaksaa syödä kaikkea, Veera muistelee.

Sitten hän tajusi, että monet paikalliset ottavatkin ravintolasta yli jääneen ruokansa mukaan ja syövät tähteet myöhemmin.

Myös Yhdysvaltojen jättimäiset hypermarketit loputtomine hyllyriveineen ja vaihtoehtoineen olivat Veeralle shokki.

– Sinne ei vain piipahdeta nopeasti kaupoille, kuten paikalliseen S-markettiin, hän naurahtaa.

Avoin kommunikaatio estää väärinymmärrykset

Christian ymmärtää jonkin verran suomen kieltä, mutta osaa vain muutaman yksinkertaisen sanan ja fraasin. Eri äidinkielten lisäksi parin on oltava myös tietoisia eri taustojen ja kulttuurien eroista. 

Molempia on auttanut ymmärtämään toista paremmin se, että Christian oli ehtinyt asua Suomessa vuosia, ennen kuin tapasi Veeran ja Veera taas on ehtinyt asua Yhdysvalloissa, ennen kuin tapasi Christianin.

– Meillä on ymmärrystä siitä, millaisesta taustasta toinen tulee ja mikä elämäntyyli kummassakin maassa on, Veera selventää. 

Suomessa parisuhde on lähtökohtaisesti varsin tasavertainen. Yhdysvalloissa mies on kuitenkin perinteisesti odotettu huolehtivan vaimosta ja perheestä. 

– Se on vaatinut monia keskusteluja, Veera kertoo.

Kulttuurieroissa myös rahalla on iso merkitys.

– Jenkeissä et välttämättä saa rahaa valtiolta. Täällä taas tiedät, että sinulla on aina se turva, Christian pohtii.

– Yhdysvalloissa mennessäsi naimisiin sinun täytyy tietää, pystytkö huolehtimaan lapsista tulevaisuudessa. Tietysti sama pätee Suomessakin, mutta täällä sinun ei esimerkiksi tarvitse huolehtia lapsesi yliopistomaksuista, Veera täsmentää.

Matkustaminen avartaa

Tähän mennessä Christian ja Veera ovat asuneet pariskuntana yhdessä vain Suomessa. Tulevaisuudessa on mahdollista, että he muuttavat Yhdysvaltoihin, tai jonnekin ihan muualle. 

–  Perhe ja ystävät kysyvät sitä usein. Itse olen aina nähnyt, että voisin hyvin asua muualla kuin Suomessa, Veera kertoo.

Kaikki riippuu myös Christianin peliurasta. 

– Kauden jälkeen ei ikinä tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu, Veera toteaa.

Christian on onnellinen siitä, että uskalsi aikoinaan lähteä ja kokeilla siipiään Yhdysvaltojen ulkopuolella.

–  Puhuessani yhdysvaltalaisen urheilijan näkökulmasta, koen olevani siunattu saadessani tämän mahdollisuuden pelata ja matkustaa maailmalla sen ansiosta, Christian kertoo.

Christian kannustaakin, että tilaisuudesta kannattaa aina ottaa kiinni, jos saa mahdollisuuden muuttaa ulkomaille esimerkiksi opintojen tai työn perässä.

– Sanon tämän ihmisenä, joka ei alkuun todellakaan halunnut muuttaa Eurooppaan. Minä vain asuin omassa kuplassani, joka oli tuttu ja turvallinen, hän kertoo.

Matkustamalla tai asumalla ulkomailla voi kohdata erilaisia ihmisiä tai kulttuureja, tai tavata jopa tulevan aviopuolison ja elämänkumppanin.

– Tätä juuri tarkoitan. En ollut suunnitellut mitään tätä, mutta katso, mihin tieni veikään, Christian kannustaa.

Christian ja Veera menivät naimisiin äskettäin maistraatissa. 

–  Se oli tosi vähäeleistä. Tiesimme, että haluamme naimisiin ja se tuntui oikealta, pari muistelee.

Kahdenkeskinen tilaisuus sopi siihen hetkeen parhaiten. Isommat juhlat saattavat tulla myöhemmin muutaman vuoden kuluttua. 

Pariskunta jakaa elämästään TikTokiin säännöllisesti sisältöä. Voit seurata heidän elämäänsä tarkemmin täältä.

Kuvat ja videot: Christianin ja Veeran kotialbumi

Lue myös:

    Uusimmat