Kun maajussi-Royn poika Lex halusi muuttaa Suomeen, päätti isä lähteä mukaan – nyt Helsinkiin juurtunut kaksikko asuu ensi kertaa yhdessä ja opettelee täysin uutta elämää

Kun maajussi-Royn poika Lex halusi muuttaa Suomeen, päätti isä lähteä mukaan – nyt Helsinkiin juurtunut kaksikko asuu ensi kertaa yhdessä ja opettelee täysin uutta elämää 6:25
Katso videolta, miten lämpimät välit kaksikolla on!

Maajussi-Roy ja hänen poikansa Lex opettelevat yhdessä täysin uutta elämää Suomessa.

On kulunut jo pari vuotta siitä, kun Maajussille morsian maailmalla -ohjelman myötä kanadalainen Roy Rissanen pääsi tutustumaan suomalaisvanhempiensa kotimaahan – ja rakastui siihen palavasti saman tien. Ohjelman tekemisen myötä Roy päätti suuresta elämänmuutoksesta: hän halusi muuttaa poikansa Alexander "Lex" Rissasen kanssa yhdessä Suomeen. 

Roy ja Lex muuttivat lopulta Suomeen juhannuksen jälkeen ja ovat asuneet Helsingissä nyt noin neljän kuukauden ajan. Alkuun kaksikon mukaan tuntui siltä, kuin muutto olisi ollut vain unta. 

– Nämä kuukaudet ovat olleet todella kiireisiä, mutta ne ovat olleet myös erittäin palkitsevia, Roy kertoo. 

– Nyt tämä alkaa realisoitua ja olen tajunnut, että olen todella täällä. Olen saanut hommat pyörimään, etsin töitä ja selvitän, mitä vaatii, että pääsee opiskelemaan täällä. Parin kuukauden päästä olen menossa armeijaan ja olen saanut myös joitakin ystäviä, Lex jatkaa.

Helsingissä elämä on todella alkanut asettua hiljalleen uomiinsa. Roy työskentelee tällä hetkellä kiinteistönvälittäjänä kansainvälisessä REMAX-kiinteistönvälitysfirmassa. Päivät ovat pitkiä ja opittavaa on jatkuvasti paljon. 

Työ itsessään on Royn mukaan täysin samanlaista kuin Kanadassa, mutta ihmiset ja luonnollisesti kieli eivät. Roy onkin palautellut mieleensä suomen kieltä ja kertoo ymmärtävänsä suurimman osan siitä, mitä hänelle puhutaan. Suomalainen elämäntyyli on kuitenkin tuntunut täysin luontevalta. 

– Se kuulostaa kliseiseltä, mutta tässä on todella monesti tuntunut siltä, kuin olisi tullut takaisin kotiin. Tuntuu, että olen sopeutunut tänne paljon paremmin kuin viimeisten 20 vuoden aikana Nova Scotiaan. 

Uusi elämä yhdessä

Jotkut arkipäivän pienet asiat ovat osoittautuneet yllättäviksi haasteiksi, kuten erilaiset avaimet sekä se, ettei aina kaupassa käydessä ole ihan selvää, millaista maitoa ostaa. 

Sopeutumista on myös vaatinut kaksikon uusi, yhteinen elämä. Ennen Suomeen muuttoaan Roy ja Lex eivät olleet käytännössä koskaan asuneet yhdessä täyspäiväisesti, vaan Lex oli isänsä luona viikonloppuisin. Uusi elämäntyyli yhdessä on ollut niin ikään uuden opettelua. 

– Meidän on täytynyt totutella siihen, että olemme todella tiiviisti yhdessä enemmän, kuin päivän tai kaksi viikossa. Se on ollut vaikeaa, mutta mukavaa, Lex kuvailee. 

Vaikka Roy rakastuikin palavasti Suomeen kuvatessaan Maajussille morsian maailmalla -ohjelmaa, oli hänen perhepiirissään puhuttu Suomeen muutosta aiemminkin. Tosin, ei hänen, vaan Lexin kohdalla. Jo nuoresta pitäen Lex kertoo ihailleensa Suomea – vaikkei ollut astunut jalallaankaan Suomen maaperälle ennen kuin muutti kesällä Helsinkiin. 

Lapsuudessa Suomi merkitsi lähinnä joulua, mutta hiljalleen Lex oppi suomalaisilta isovanhemmiltaan, että suomalaisuus on muutakin kuin pelkkä joulupukki. 

– Tästä pienestä maasta Venäjän kyljessä ei opeteta ihan hirvittävästi tietoa Kanadassa, Lex harmittelee. 

Roy esitteli pojalleen myös tämän kasvaessa vaihtoehdon, että hän voisi lukion jälkeen halutessaan mennä Suomessa armeijaan ja hakea yliopistoon. Vanhetessaan Lex innostui asiasta yhä enemmän ja päätti lopulta muuttavansa Suomeen, kun lukio olisi ohi. 

Samalla vierestä katsonut Roy-isä alkoi itsekin kiinnostua ajatuksesta myös omalta kohdaltaan.

– Kun hän alkoi tavoittelemaan sitä yhä enemmän, tulin itse hieman kateelliseksi siitä, että haluan itsekin tehdä sen. Sitten kun olin mukana (Maajussille morsian maailmalla -)ohjelmassa, innostuin yhä enemmän, että voisimme tehdä sen. Joten tavallaan hyppäsin mukaan ideaan ja sanoin, että lähdetään yhdessä. 

Ei paluuta vanhaan

Uusi elämä on tuntunut niin hyvältä, ettei vanhaan ole paluuta – ainakaan tällä hetkellä. Roy kertoo viihtyvänsä Suomessa niin hyvin, ettei ole edes kertaakaan ikävöinyt Kanadaa. Sekin päivä luultavasti koittaa, muttei ainakaan vielä, eikä mies ole kiirehtimässä vierailulle vanhaan kotimaahansa. 

– Elämäni on täällä, enkä aio lähteä. 

Lex puolestaan ei usko, että aikoo asua Suomessa lopun elämäänsä. Matkustaminen ympäri Eurooppaa kiinnostaa ja esimerkiksi Irlantikin voisi olla hänen mielestään hieno kokemus asuinpaikkana. Lex haluaisi päästä Suomessa opiskelemaan nimenomaan eurooppalaista, varsinkin keskiaikaan liittyvää historiaa, sekä luultavasti kaupallisia opintoja. 

– Saatan joskus palata Kanadaan ja muuttaa takaisin sinne, ollen se tyyppi, joka lähti elämänsä seikkailulle lukion jälkeen. 

Isä-Roy kuuntelee poikansa suunnitelmia vierestä tyytyväisenä myhäillen. Roy kertoo olevansa sitä mieltä, että Lex on tällä hetkellä saamassa sellaisen kokemuksen, mitä ei voi millään koulutuksella itselleen hankkia. Nuorten pitäisi Royn mukaan ehdottomasti lähteä tutkimaan maailmaa avoimin mielin, kun se on mahdollista. 

– Yhden lukiokaverini äiti tarjoutui joko maksamaan hänen tanssiaismekkonsa tai lentolipun Eurooppaan. Kaverini valitsi mekon, muttei saanut koskaan tanssijaisia koronan takia. Se tuntuu vähän pahalta, mutta niin erilaisia valintoja ihmiset tekevät elämässään. 

Yllä olevalla videolla maajussi-Roy ja hänen poikansa Lex perkaavat suhdettaan ja kertovat, mitä aikovat tehdä ensimmäisenä isänpäivänään Suomessa.

Maajussille morsian maailmalla -ohjelman uusi kausi MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa keväällä 2022!

Lue myös:

    Uusimmat