Yhdysvaltain keskuspankin uskotaan laskevan korkoja huomenna ensi kertaa sitten vuoden 2008 finanssikriisin

Yhdysvalloissa markkinat ovat varmoja siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed laskee keskiviikon kokouksessaan ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Asiasta ovat kertoneet muun muassa New York Times ja Wall Street Journal.

Timesin mukaan ohjauskoron laskeminen on erään aikakauden loppu, sillä keskuspankki on kasvattanut korkoa yli vuosikymmenen ajan palauttaessaan maan taloutta "normaalitilaan" talouskriisin jälkeen.

Talouskriisin aikana korot leikattiin lähes nollatasolle. Nykyisin Yhdysvaltain taloudella menee lujaa, mutta huolena on ollut kasvun hiipuminen lähiaikoina. Keskuspankin päätöstä pidetäänkin mahdollisena merkkinä siitä, että kasvun huippu on saavutettu.

Korko säilyi kesäkuussa ennallaan

Koron leikkauksen odotetaan olevan maltillinen prosenttiyksikön neljäsosa. Fedin ohjauskorko päätettiin kesäkuun kokouksessa pitää 2,25–2,5 prosentin vaihteluvälissä. Fed kertoi tuolloin, että ohjauskoron laskeminen voi olla mahdollista lähitulevaisuudessa.

Keskuspankki tiedottaa uusista linjauksistaan keskiviikkona illalla Suomen aikaa. Pankin päätöstä on monimutkaistanut poliittinen paine presidentti Donald Trumpin suunnalta. Toisin kuin aiemmat presidentit, Trump on kritisoinut kärkkäästi keskuspankin päätöksiä ohjauskoron suhteen.

– Fed nosti liian aikaisin ja ihan liian paljon. Maamme pärjää hyvin, mutta menetetyn potentiaalisen vaurauden määrä on valtava erityisesti velkaamme verrattuna, Trump kirjoitti Twitterissä maanantaina.

Trumpin mukaan pieni korkojen leikkaus ei riitä. Presidentti katsoo, että maansa kilpakumppaneita taloudessa on muun muassa EU, joka hänen mukaansa luotiin juuri kilpailemaan Yhdysvaltojen kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat