Mainos

Yhdysvallat lykkää vaatimusta biopasseista

Yhdysvallat ei vaadikaan viisumittomilta vierailijoilta biotunnistepassia vielä tänä vuonna. Lain oli määrä astua voimaan lokakuun lopulla.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoittaa lykkäävänsä vaatimusta biopasseista. Alun perin niin sanottujen "ystävällisten maiden", joihin myös Suomi kuuluu, kansalaisilta olisi vaadittu uusia huipputeknisiä passeja jo lokakuussa, jos nämä mielivät Yhdysvaltoihin ilman viisumia.

Presidentti George Bush on hyväksynyt vuoden lisäajan ohjelmalle, jonka tiukasta aikataulusta lähes kaikki 27 mukaan hyväksyttyä maata ovat valittaneet. Lain oli määrä astua voimaan alun perin 26. lokakuuta. Suomessa biotunnisteen sisältävät passit pyritään ottamaan käyttöön aikaisintaan toukokuussa 2005.

Tiukan aikataulun pelättiin hukuttavan Yhdysvaltain edustustot viisumihakemuksiin ja näivettävän turismia. Yhdysvaltain ulkoministeriö ehdotti uusien passien käyttöönoton lykkäämistä kahdella vuodella, mutta edustajainhuone kutisti lykkäyksen yhteen vuoteen.

Biotunnistepassi mahdollistaa matkustajan henkilöllisyyden varmistamisen joko kasvoista, sormenjäljestä tai silmän iiriksestä. Niiden käyttöönottoa ovat vaikeuttaneet esimerkiksi passeihin lisättävien mikrosirujen huono saatavuus ja epävarma käyttökestävyys.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.