Stubb: En näe valuvikaa suomalaisessa tiedustelussa

Presidentti Stubbin lehdistötilaisuus Saksassa 17:49
Katso video: Venäjä ja Kiina, presidentin saksan kielitaidon salaisuus – näin Stubb vastasi suomalaismedian kysymyksiin vierailunsa päätteeksi.

Presidentti Alexander Stubb on vieraillut tänään Berliinissä, jossa hän on tavannut Saksan valtionjohtoa.

Presidentti Alexander Stubb summasi päivänsä Berliinissä hyväksi. Hän oli tyytyväinen siihen, että pääsi tapaamaan sekä Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin että liittokansleri Olaf Scholzin.

Stubb kertoi keskustelleensa Steinmeierin kanssa 2,5 tunnin ajan ja Scholzin kanssa 1,5 tunnin ajan.

Presidentin mukaan suurimmat keskustelut Ukrainan osalta liittyivät valmisteilla olevaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin rauhanfoorumiin, josta Stubb keskusteli eilen Zelenskyin kanssa.

Saksan vierailunsa päätteeksi Stubb vastasi kysymykseen Suomen tiedusteluun liittyen.

Stubb sanoi, ettei ota kantaa yksittäistapaukseen. Hän sanoi kuitenkin, ettei näe valuvikaa suomalaisessa tiedustelussa.

Presidentti sanoi olleensa tiedusteluviranomaisten kanssa läheisessäkin yhteistyössä viimeisen kahden kuukauden aikana. Hän kehui viranomaistoimintaa hyväksi ja tehokkaaksi.

Esillä ollutta tapausta hän kommentoi yksittäiseksi tapaukseksi, joka on nyt viranomaisten käsissä.

Stubb kehui Saksan Ukraina-tukea

Stubb tapasi tänään iltapäivällä liittokanslerin Scholzin osana työvierailuaan Berliinissä.

Scholzin mukaan Saksa haluaa oppia Suomen kokemuksista Venäjän naapurina. Scholz kertoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa presidentti Stubbin kanssa, että Saksa on kiinnostunut Suomen toiminnasta siviilien suojelussa.

Saksaksi tiedotustilaisuudessa puhunut Stubb jatkoi kehujaan Saksan Ukrainalle antamalle tuelle, jota hän kuvaili suurenmoiseksi.

Suomen ja Saksan välit erinomaiset

Stubb puhui aiemmin päivällä tiedotustilaisuudessa tavattuaan Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin

Hän kertoi kaksikon keskustelleen muun muassa maiden kahdenvälisistä suhteista ja Lähi-idän vakavasta tilanteesta. Presidentti painotti Saksan olevan Suomelle merkittävä kumppani.

Stubb kiitti Saksaa vahvasta tuesta, jota se on osoittanut Ukrainalle. 

Presidentti sanoi olevansa ärsyyntynyt kansainvälisessä mediassa esiintyneestä arvostelusta, jossa on kritisoitu Saksan liian vähäistä Ukrainan tukemista. 

Stubb painotti, että Saksan Ukrainalle antama tuki on toiseksi suurinta maailman maista.

– Tulisi nähdä metsä puilta, Saksa tekee enemmän kuin osuutensa, Stubb sanoi.

Hänen mielestään esimerkiksi keskustelu tankeista on epärelevanttia ison kuvan kannalta. 

Presidentti Stubb lisäsi, että myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ollut tyytyväinen Saksan antamaan tukeen. Stubb keskusteli eilen puhelimessa Zelenskyin kanssa Ukrainan tuesta.

Saksalla opittavaa Suomen turvallisuusajattelusta

Frank-Walter Steinmeier sanoi tiedotustilaisuudessa, että Saksa voisi ottaa oppia suomalaisesta kokonaisturvallisuusajattelusta.

Hän kertoi, että Saksassa on käyty aiheesta keskusteluja, mutta varsinaisia päätöksiä asiasta ei ole tehty. 

Saksan parlamentissa on käyty debatteja aiheesta. Liittopresidentti sanoi, että maan yhteiskunnallista resilienssiä on vahvistettava.

Stenmeierin mukaan Venäjän aloittama sota Ukrainaa vastaan on muuttanut Saksan käsitystä turvallisuudesta. Hän sanoi, että hyökkäys Ukrainaa vastaan ei ollut ainoastaan alueellinen hyökkäys vaan hyökkäys niitä kansainvälisen oikeuden periaatteita vastaan, joihin Saksa on sitoutunut.

– Se on ennen kaikkea ollut hyökkäys kaikkia niitä oppeja vastaan, joita saimme toisesta maailmansodasta, Steinmeier sanoi.

Tämän vuoksi olen ollut huojentunut siitä valtavasta tuesta, jota maamme on ollut valmis antamaan Ukrainalle, liittopresidentti jatkoi.

Presidentti Stubbin ohjelmassa oli tänään myös keskustelutilaisuus Hertie School -yliopistolla, jossa hän piti puheenvuoron kokonaisturvallisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat