Yhdysvallat lupaa tehotoimia kurdikapinallisia vastaan

Condoleezza Ricen mukaan kurdijärjestö PKK on Yhdysvaltain vihollinen samalla tavalla kuin se on Turkinkin vihollinen.

Yhdysvallat yrittää edelleen kiivaasti taivutella Turkkia luopumaan aikeistaan hyökätä Pohjois-Irakiin.

Tänään suostuttelukampanjaa jatkoi ulkoministeri Condoleezza Rice, joka tapasi virkaveljensä Ali Babacanin Ankarassa. Rice lupasi Yhdysvaltojen lisäävän ponnistelujaan Pohjois-Irakissa toimivien kurdikapinallisten kukistamiseksi.

- Se vaatii periksiantamattomuutta ja sitoutuneisuutta. Ongelma on vaikea, sillä terrorismin kitkeminen ei ole yksinkertainen urakka. Mutta meillä on yhteinen vihollinen ja tarvitsemme yhteisen lähestymistavan, hän muotoili lehdistötilaisuudessa.

Ulkoministerien kerrottiin hahmotelleen neuvotteluissaan laajamittaista suunnitelmaa Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta vastaan .

Ali Babacan katsoi, että Ricen vierailun pitäisi merkitä alkua Nato-liittolaisten tiiviimmälle yhteistyölle PKK-kysymyksessä. Hän vaati vähemmän puhetta ja enemmän konkreettisia toimia.

- Puheiden aika on ohi, ja toiminnan pitää alkaa, Babacan lausui.

"Epävakaus ei ole kenenkään etu"

Turkin hallituksella on valtuutus ryhtyä sotatoimiin kurdisissejä vastaan Pohjois-Irakissa, mutta toistaiseksi iskuista on pidättäydytty, vaikka yhteenottoja raja-alueella on sattunut liki päivittäin. Sekä Yhdysvallat että Irak vastustavat turkkilaisten operaatioita tiukasti, koska ne saattaisivat vain luoda lisää kaaosta alueelle.

- Olemme huolissamme, koska Pohjois-Irakin epävakaus ei ole Turkin etu, se ei ole meidän etumme eikä se ole Irakin etu. Ymmärrämme kyllä, että PKK:n uhkaa vastaan on toimittava. PKK on sekä Yhdysvaltain että Turkin vihollinen, Rice kertoi neuvottelujen alla.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan tapaa ensi viikon alussa presidentti George W. Bushin Washingtonissa. Sotilasoperaatioiden ei uskota alkavan ainakaan ennen sitä.

Tilanne on Yhdysvalloille tukala, sillä Turkki on sen tärkeä strateginen liittolainen Lähi-idän reunalla. Turkin kautta kulkee muun muassa yksi sen tärkeimmistä huoltoreiteistä Irakiin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat