Mainos

Yhdysvallat ei huolestunut venäläissukellusveneistä rannikollaan

Kaksi venäläistä ydinsukellusvenettä on tavattu partioimassa Yhdysvaltain itärannikon edustalla kansainvälisillä vesillä. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten kylmän sodan vuosien, kun Venäjä lähettää sukellusveneitä Yhdysvaltain itärannikolle.

Kahden Akula -luokan ydinsukellusveneen ilmestyminen ei huolettanut Yhdysvaltoja. Pentagonin järjestämässä tiedotustilaisuudessa lehdistösihteeri Geoff Morrell selvensi tilannetta:

- Niin kauan kuin veneet pysyvät kansainvälisellä vesialueella ja käyttäytyvät rauhanomaisesti, ne voivat tehdä niin. Se ei aiheuta tässä talossa minkäänlaisia hälytyksiä.

Morrell kertoi kansainvälisten vesialueiden kiertämisen kuuluvan myös Yhdysvaltojen laivaston rutiineihin.

- On toki mielenkiintoista ja huomattavaa, että ne (venäläiset sukellusveneet) ovat täälläpäin maailmaa, mutta se ei aiheuta sen kummempaa huolta tai uhkaa, Morrell lisäsi.

Akula -luokan ydinsukellusveneet ovat nopeita hyökkäyssukellusveneitä, joista voidaan laukaista ydinohjuksia. Aluksia on käytetty pinta-alusten turvaamiseen, vakoiluun ja muiden sukellusveneiden valvontaan.

Venäjältä välitön vastaus

Venäjän valtio ei kieltänyt eikä vahvistanut sukellusveneidensä läntistä matkaa. Se kuitenkin toi uutistoimistojensa kautta julki, että asiasta on meuhkattu enemmän kuin on tarpeellista.

Venäläinen uutistoimisto Itar-Tass kertoi venäläisen sotilaslähteen todenneen, että venäläisten sukellusveneiden purjehtiminen kansainvälisillä merialueilla ympäri maailmaa ei riko kansainvälistä merilakia.

Uutistoimisto Interfax puolestaan lainasi samaa sotilaslähdettä, ja kertoi Venäjän laivaston seuraavan Naton ja Yhdysvaltojen sukellusveneiden liikkeitä aluevesillään. Tästä ei kuitenkaan ole nostettu sen kummempaa meteliä mediassa, sotilaslähde muistutti. Interfaxin sotilaslähteen mukaan asiaan liittyvä hysteria on kaikin puolin sopimatonta.

Venäjän pullistelu kansainvälisillä merialueilla jatkaa viime vuosien voimannäyttöjen sarjaa. Viimeksi Venäjän värit liehuivat Karibialla, kun sen laivasto-osasto harjoitteli yhdessä Venezuelan laivaston kanssa.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.