Yahoon työntekijä hakkeroi yli 6 000 käyttäjätiliä löytääkseen alastonkuvia ja -videoita nuorista naisista

Mitä Facebook ajattelee sinusta? Näin tarkistat, millä perusteilla Facebook näyttää sinulle mainoksia 1:22
Tiedätkö, miten Facebook valitsee mainokset juuri sinulle? Katso yllä oleva video.

Yahoon työntekijä hakkeroi tuhansia käyttäjätilejä etsiessään alastonkuvia ja -videoita nuorista naisista. Miestä odottaa viiden vuoden vankilatuomio, ja hän sai maksettavakseen 250 000 dollarin suuruiset vahingonkorvaukset. 

Verkkopalvelyhtiö Yahoon entinen työntekijä Reyes Daniel Ruiz, 34, on saanut San Josessa Kalifornian liittotuomioistuimessa tuomion siitä, että hän hakkeroi yli 6 000 käyttäjän tilit etsiessään alastonkuvia- ja videoita. Lisäksi hän pääsi käsiksi käyttäjien Google-, iCloud-, Facebook- ja Dropbox -tileihin.

Ruiz tutki pääasiassa nuorten naisten tilejä. Osa käyttäjistä oli hänen ystäviään ja työkavereitaan.

Tallensi löydöksiään koneelleen

Kun pääsy Yahoo-tileille oli selvä, Ruiz pääsi myös käyttäjien muiden julkaisualustojen tileille. Hän tallensi löytämiään kuvia ja videoita omalle tietokoneelleen ja kovalevylleen, jotka hän oikeusministeriön mukaan myöhemmin tuhosi.

Ei ole varmaa, pääsikö Ruiz käsiksi tietoihin työnkuvansa takia, vai olisiko muillakin Yahoon työntekijöillä ollut samanlainen mahdollisuus käyttää hyväksi järjestelmän haavoittuvuutta. Toisaalta hän saattoi myös käyttää hyväkseen esimerkiksi sitä tietämystä, jota hänelle oli kertynyt Yahoon sisäisistä kyberturvallisuuskäytännöistä. Tapausta ei mediatietojen mukaan tällä hetkellä käsitellä julkisesti pressitiedotetta enempää.

Yhtiö huomasi ohjelmoijan touhut

Ruiz jäi kiinni, kun yhtiö alkoi tarkkailla, mitä hän puuhasi työntekijätilinsä kautta. Mies sai toimintansa vuoksi potkut ja FBI aloitti myöhemmin tutkimuksen, jossa löytyi arkaluonteisia videoita ja kuvia.

Oikeudessa Ruiz myönsi syyllistyneensä rikoksiin. Häntä odottaa viiden vuoden vankilatuomio ja hän sai maksettavakseen 250 000 dollarin eli noin 230 000 euron suuruiset vahingonkorvaukset.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.


Lue myös:

    Uusimmat