WSOY:n kriisikokoukseen vaivautui kaksi kirjailijaa

Vain kaksi kirjailijaa vaivautui paikalle WSOY:n toimitusjohtajan Anna Baijarsin järjestämään kriisipalaveriin maanantaina. He olivat paremmin näyttelijänä tunnettu Tapio Liinoja ja Roman Schatz, molemmat WSOY:n Johnny Kniga -kustannusyksikön tekijöitä.

Baijars kutsui kirjailijat koolle perjantaina julkisuuteen vuotaneen kirjeen takia, josta ensimmäisenä kertoi MTV3. Siinä 12 kirjailijaa arvostelee kovin sanoin Baijarsin ja muun WSOY:n nykyisen johdon toimintaa.

Tapio Liinoja on muiden kirjeen allekirjoittajien lailla ollut pettynyt tapaan, jolla hänen kirjojensa tiedotusta ja markkinointia on hoidettu.

- Siihen keskustelumme kulminoitui. Se, että tämä personoituu yhtiön toimitusjohtajaan on normaalia liike-elämässä. Kyse ei ole minun mielestäni siinä mielessä henkilöön käyvästä jutusta, henkilökohtaiseen tapaamiseen tyytyväinen Liinoja sanoo.

-Tuomas Kyrö

-Tommi Liimatta

-Tapio Liinoja

-Rosa Liksom

-Sofi Oksanen

-Riku Rantala

-Juha Ruusuvuori

-Asko Sahlberg

-Roman Schatz

-Jim Thompson

-Ilpo Tiihonen

-A.W Yrjänä

Allekirjoittajista yli puolet on Johnny Knigan kirjailijoita. Tuntuuko heistä, että he jäävät piiloon emokustantajalta?

- Puhuimme myös siitä. Tämmöisiäkin tunnelmia on kenties ollut.

Kirjeen alkuperäinen masinoija Sofi Oksanen ei tullut tapaamisen. MTV3 kertoi lauantaina, että suurin osa allekirjoittajista Oksanen mukaan lukien ei aio osallistua tapaamiseen.

MTV3:n tietojen mukaan Oksasta ärsytti Baijarsin tapa sanella tapaamisaika. Oksanen on myös sitä mieltä, että keskustelu Baijarsin kanssa on ollut tuloksetonta. Siksi kirje onkin osoitettu WSOY:n emoyhtiön Sanoma-konsernin hallitukselle.

- Toimitusjohtaja Anna Baijars ei ehkä ole huomannut sitä, että kirjailijat eivät istu kotonaan odottamassa keisarinnan mahtikäskyä, Oksanen sanoi STT:lle puhelimitse.

Baijars ottaa kritiikin vakavasti

Anna Baijars sanoo yrittävänsä ymmärtää, mistä on kyse, ja siksi hän haluaa tavata kaikki kirjeen allekirjoittajat henkilökohtaisesti.

- Kirjojen markkinointi keskusteluttaa jatkuvasti kirjailijoita. WSOY:n kirjat ovat kuitenkin näkyneet syksyllä erinomaisesti julkisuudessa, ja kirjamessuilla meillä oli 110 kirjailijaa. Esimerkiksi Sofilla oli kova kysyntä ja aikamoinen ohjelma, eikä ohjelman laatiminen mennyt aivan hänen toiveidensa mukaisesti.

MTV3:n tietojen mukaan kirjeen taustalla on kuitenkin se, että yhtiön kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Harri Haanpää sekä Johnny Knigan johtaja Jyrki Nieminen ovat hermostunet Baijarsin työtapoihin. Useat kirjeen allekirjoittajista työskentelevät läheisesti Haanpään ja Niemisen kanssa.

Baijarsin mukaan WSOY on kehittänyt viestintä- ja markkinointiosastoa juuri siksi, että kaikki yksiköt saisivat riittävästi huomiota. Viestintään haetaan parhaillaankin yhtä työntekijää lisää.

Toimitusjohtajaa on kritisoitu myös kustannusohjelmiin puuttumisesta ja taulukkolaskentaohjelmiin nojaamisesta.

- Kustantamisessa joudutaan tarkkailemaan myös rahapuolta. On normaalia kehittää tapoja, miten lukuihin pääsee käsiksi. Mutta kirjallisuus lähtee ihmisestä, ei kirjojen kannattavuutta voi ennustaa tai kustannuspäätöksiä tehdä millään koneella.

Tuntuuko Baijarsista, että kirjailijat vaativat liikaa huolenpitoa?

- Varmaan sitä ei koskaan liikaa voi olla mutta kun ajattelee WSOY:n kokoista taloa, meillähän on 500 kirjailijaa, niin ihan varmasti on niin että aika-ajoin osa kokee ettei saa riittävästi huomiota, Baijars sanoo MTV3:lle.

Suomen Kirjasäätiön hallituksen puheenjohtaja Leena Majander-Reenpää sanoo Seitsemän Uutisten puhelinhaastattelussa, että muutokset kustantamoissa ovat aina herkkiä tilanteita.

- Kirjailijat ovat luovia ihmisiä, ja heidän kanssaan työskenteleminen edellyttää herkkyyttä ja hyviä yhteistyötaitoja, Majander-Reenpää sanoo. Hän on myös Otavan kirjankustantaja.

(MTV3 - STT)

(24.10.)

(23.10.)

(23.10.)

Katso Suomen Kirjasäätiön hallituksen puheenjohtaja Leena Majander-Reenpään haastattelu

Lue myös:

    Uusimmat