WSJ: Iran auttoi Hamasia iskujen suunnittelussa Israeliin – "Totta kai Iran on kuvassa"

Gazan yössä maailmanlopun maisema – Israel jatkaa ilmaiskuja 0:54
Video: Israelin rajut pimeänpommitukset Gazaan.

Suoraa todistusaineistoa Iranin osallisuudesta Hamasin hyökkäykseen ei ole löytynyt.

Iranin turvallisuusviranomaiset auttoivat äärijärjestö Hamasia suunnittelemaan lauantain yllätyshyökkäyksen Israeliin, kertoo yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal lähteisiinsä vedoten. Lehti kertoo haastatelleensa aiheesta sekä palestiinalaisen Hamasin että libanonilaisen Hizbollahin korkea-arvoisia jäseniä.

Wall Street Journalin mukaan Iranin islamilaisen vallankumouskaartin upseerit auttoivat Hamasia iskujen suunnittelussa elokuusta lähtien. Hyökkäyksen yksityiskohtia hiottiin tapaamisissa Libanonin pääkaupungissa Beirutissa.

Iran on tunnettu Hamasin tukija, mutta esimerkiksi yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan on vielä epäselvää, mikä Iranin rooli oli lauantain hyökkäyksessä.

Iranin roolia tutkitaan

Uutiskanava CNN haastatteli sunnuntaina nimettöminä pysytelleitä Yhdysvaltain hallinnon edustajia, joiden mukaan todistusaineistoa Iranin osallisuudesta ei ole vielä löytynyt, mutta epäilyjä on.

–  Totta kai Iran on kuvassa. He ovat tukeneet Hamasia ja Hizbollahia vuosia, kertoi yksi CNN:n haastattelema viranomainen.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken totesi CNN:lle sunnuntaina, että todistusaineistoa Iranin yhteydestä iskuihin ei vielä ole, mutta asiaa tutkitaan.

–  Emme ole vielä nähneet todisteita siitä, että Iran ohjasi tätä iskua tai oli sen takana.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Iranin YK-edustusto kiisti sunnuntaina maan osallisuuden iskuun. Edustuston julkaiseman lausunnon mukaan Iran tukee palestiinalaisia, mutta ei ole ollut osallisena hyökkäyksessä.

Iranin presidentti Ebrahim Raisi ilmaisi sunnuntaina tukevansa palestiinalaisten "oikeutta itsepuolustukseen".

–  Iran tukee palestiinalaisvaltion legitiimiä oikeutta puolustautumiseen. Israelin sionistihallinto ja sen tukijat ovat vastuussa alueen valtioiden turvallisuuden vaarantamisesta, ja heidät on pantava tästä asiasta vastuuseen, Raisi sanoi televisiossa.

Iran ei ole tunnustanut Israelin valtiota, ja tuki palestiinalaisvaltiolle kuuluu keskeisesti sen ulkopolitiikkaan.

Lue myös:

    Uusimmat