Mainos

Wei Jingsheng vaati talouspakotteita Kiinaa vastaan

Tunnettu kiinalainen toisinajattelija Wei Jingsheng vaati tänään länsimaita painostamaan Kiinaa talouspakotteilla ihmisoikeuksien parantamiseksi. Talouspakotteet pakottaisivat Kiinan hallituksen myönnytyksiin demokratian suuntaan, sanoi Wei, joka saapui Kööpenhaminaan Tukholmasta.

Wei vapautettiin viime vuonna vankilasta terveyssyistä ja lähetettiin saman tien maanpakoon Yhdysvaltoihin. Viime viikkoina hän on kiertänyt Euroopassa ja arvostellut mm. EU-maita Kiinan ihmisoikeustilanteen unohtamisesta.

Wein mukaan juuri nyt olisi tärkeää painostaa Kiinan hallitusta ja tukea ihmisoikeuksien puolesta toimivia ryhmiä Kiinassa. Hän kehotti Tanskaa ottamaan uudelleen esille kysymyksen Kiinan ihmisoikeuksista YK:n ihmisoikeuskomissiossa Genevessä.

Wei muistutti, ettei Tanskan viimevuotinen päätöslauselmaehdotus, jossa arvosteltiin Kiinan ihmisoikeustilannetta, aiheuttanut mitään talouspakotteita Kiinan taholta.

-Kiinan hallituksen puheet talouspakotteista ovat tyhjää uhkailua, hän sanoi.

Wein mukaan Kiinan kommunistipuolueessa on tahoja, jotka pyrkivät demokraattisiin uudistuksiin. Eräät ryhmät ajavat jopa työelämän normien uudistamista ja oikeusjärjestelmän reformia. Wei arvosteli myös länsimaiden Kiinan paikallisvaaleille antamaa tukea.

-Apuhankkeet juontuvat pelkästään länsimaiden ylemmyydentunteesta, hän sanoi.

Esimerkiksi Suomi on ollut mukana tukemassa kylävaalien järjestämistä Kiinassa. Ulkoministeriö on osoittanut hankkeeseen varoja viisi miljoonaa markkaa tänä vuonna.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.