Mainos

Vuokraturva iskee täysillä asuntojen myyntivälitykseen – kilpailee kiinteillä palkkioilla

Kilpailu kiinteistönvälityksessä kiristyy.

Vuokra-asuntojen välittäjänä tunnettu Vuokraturva aloittaa täysimittaisen myyntivälityksen, jossa pienistä asunnoista peritään kiinteää välityspalkkiota. Myyntitoimintaa varten yhtiö ottaa käyttöön uuden Myyntiturva-toiminimen.

– Lähdemme tavoittelemaan markkinajohtajuutta pääkaupunkiseudun pienten asuntojen myynnissä, sanoo Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Vuokraturva on runsaan kahden vuoden ajan kokeillut sijoitusasuntojen myyntiä kiinteällä 2000 euron välityspalkkiolla ennen veroja. Metsolan mukaan alan toimijat eivät julkisen keskustelunkaan jälkeen olleet kiinnostuneita laskemaan palkkiotasoa, joten yhtiö päätti lähteä kilpailuun nyt täydellä teholla.

– Varsinkin pääkaupunkiseudun pienistä asunnoista saadut palkkiot ovat suhteettoman korkeita verrattuna työmäärään, jota myymisen eteen joudutaan tekemään, Metsola sanoo.

Vuokraturva-yhtiöön kuuluvat myös Asuntoturva Oy, Varallisuusvalmennus Oy ja Hallinnointiturva Oy.

Osa Vuokraturvan liiketoimintaa on asuntojen ostaminen vuokra-asunnoiksi. Lisäksi se ostaa asuntoja Asuntoturvan asuntoihin sijoittaville rahastoille, jotka muuttavat ne pitkäaikaisiksi vuokra-asunnoiksi.

Näitä vaihtoehtoja on markkinoitu sillä, ettei myyjän maksettavaksi tule välityspalkkiota.

"Lihavia katteita tai karanneita kustannuksia"

Vuokraturvan pyytämä välityspalkkio on jatkossa kiinteät 1500 euroa yksiöistä, 3000 euroa kaksioista ja 4000 euroa kolmioista ennen arvonlisäveroa.

Metsolan mukaan viime vuosien kokemukset ovat osoittaneet, että yleistä hintatasoa alhaisemmilla palkkioilla pääsee myös kohtuulliseen liiketulokseen.

– Jos välitystoimisto tarvitsee 8000–12 000 euroa jokaisen pienen asunnon myymisestä, niin silloin on kustannuksissa jotain vikaa, Metsola toteaa.

Hän toteaa, että joku voi tehdä myös "lihavampia katteita".

Metsolan mukaan alan kilpailijat ovat pyytäneet häntä luopumaan laajentamissuunnitelmista.

– Hiukan on tullut yhteydenottoja, että älkää nyt vetäkö mattoa koko alan alta, Metsola kuvailee.

"Teemme juuri sitä, mistä asiakas maksaa"

Yhtiö on palkannut uusia työntekijöitä, sillä se varautuu ottamaan listoilleen kymmeniä uusia kohteita lyhyessä ajassa.

Metsolan mukaan kilpailijoita alhaisempi hinta ei tarkoita heikompaa palvelua.

– Edullisen hinnan ansiosta kiinteistönvälittäjältä vapautuu aikaa palvelun markkinoinnista, jolloin hän voi käyttää enemmän aikaa kohteen myymiseen. Tämä on juuri sitä, mistä asiakas maksaa.

Metsola huomauttaa, että Vuokraturvalla on entuudestaan vahva kokemus asuntokaupasta, sillä se on ostanut useita tuhansia asuntoja pääkaupunkiseudulla viime vuosina.

– Meillä on hoidossa kahden ja puolen miljardin asunto-omaisuus. Meidän on pakko tehdä huolellista työtä myös myyntivälityksessä, koska huono maine millä tahansa osa-alueella olisi meille tuhoisaa.

Metsolan mukaan Vuokraturvan laajentuminen ei muuta yhtiön asemaa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Metsola tunnetaan aktiivisena asuntojen hintojen ja tarjonnan kommentoijana.

– Pääkaupunkiseudulle tarvitaan edelleen lisää pieniä asuntoja niin vuokra- kuin omistusasuntopuolellekin, Metsola sanoo.

Millaisia ovat kiinteistönvälittäjien palkkiot?

Huoneistokeskus: "Välityspalkkiomme vaihtelevat välitettävän omaisuuden arvon mukaan ja niissä on alueellisia eroja. Kysy yksilöllistä välityspalkkiotarjoustamme. Vähimmäispalkkio 2000 € + alv. 22 % = 2.440 €. Välityspalkkio 4,88 % (4 % + alv. 22 %) velattomasta hinnasta."

Kiinteistökeskus: "Välityspalvelu Verkko: Perushinta 900 € + 3,8 % velattomasta kauppahinnasta + asiakirjakulut. Minimipalkkio 2700 €. Välityspalvelu Varma: Perushinta 1200 € + 4,3 % velattomasta kauppahinnasta + asiakirjakulut. Minimipalkkio 2700 €. Välityspalvelu Arvo: Perushinta 1500 € + 4,8 % velattomasta kauppahinnasta + asiakirjakulut. Minimipalkkio 2700 €. Ostotoimeksianto Vainu: Palvelun hinta: 1200 € + 3,3 % velattomasta kauppahinnasta. Palvelun hinnasta 600 € maksetaan sopimuksen tekohetkellä ja loput kaupanteon yhteydessä."

OP kiinteistökeskus: "Välityspalkkiomme on 4,92 prosenttia (4 % + alv 23 %) velattomasta kauppahinnasta, minimihinta 2 460 euroa (2 000 euroa + alv 23 %). -- Välityspalkkioon vaikuttaa esim. asunnon sijainti ja se, onko kyse asunto-osakkeesta tai omakotitalosta. -- Välityspalkkiomme on verkkopohjaisessa välityspalvelussa 3,44 prosenttia (2,8 % + alv 23 %) velattomasta kauppahinnasta, minimihinta 2214 euroa (1 800 euroa + alv 23 %)."

SKV: "Normaalivälityspalkkiomme on 4 % + alv 23 % = 4,92 % Palkkiot lasketaan velattomasta hinnasta. Minimipalkkiomme on 2000 € + alv 23 % = 2460 €. Kysy välityspalkkiotarjoustamme."

(Korjattu 20.3.2012 SKV:n hintatiedot, joiden lähteenä oli yhtiön vanhentunut Hinnasto-verkkosivu)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja