Mainos

Voimaloiden vesivarastot vähissä

Voimaloiden vesivarastot ovat vähissä. Varastot ovat tyhjentyneet kuukausia normaalia aiemmin. Sähkön hinta on noussut jälleen.

Vesivoiman niukkuus Pohjoismaiden markkinoilla pahenee entisestään voimaloiden vesialtaiden tyhjentyessä kuukausia normaalia aikaisemmin. Varastoaltaiden vesimäärä laski tammikuun lopussa jo yhtä pieneksi kuin alimmillaan viime keväänä huhtikuun lopussa.

Vesialtaiden täyttöaste laski Nordpoolin keräämien tietojen mukaan 35,8 prosenttiin eli 40 prosenttia pienemmäksi kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Veden vähäisyys ajaa sähkön hintaa ylöspäin vielä pitkälle kevääseen.

Ruotsin voimaloiden vesivarastot olivat tammikuun lopussa jo selvästi pienemmät kuin alimmillaan viime vuonna. Veden määrä laski puolta pienemmäksi kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Norjassa vesivarastot olivat tammikuun lopussa lähes viime kevään pohjalukemissa. Vuoden takaiseen verrattuna vesivoimaloiden varastoaltaiden täyttöaste pieneni 36,2 prosenttia.

Suomen vesivoimaloiden varastoaltaiden täyttöaste laski tammikuun lopussa 33,2 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 49,0 prosenttia. Alimmillaan viime vuonna täyttöaste oli 15. viikolla 29,6 prosenttia. Energiasisällöllä mitattuna altaissa oli 1834 gigawattituntia, kun määrä vuotta aiemmin oli 2712 gigawattituntia.
Sähkömarkkinoiden tuhannen euron kysymys on nyt, kuinka kauan varastoaltaissa riittää vettä juoksutettavaksi.

Sähkön hinta nousi jälleen

Poikkeuksellisen vähävetinen ja kylmä talvi on jo nostanut tukkusähkön hinnan pohjoismaiden markkinoilla ennätyksellisen korkeaksi. Loppiaisena sähkön hintaennätykseksi kirjattiin 11,5 senttiä kilowattitunnilta.

Pörssisähkön hinta nousi edelleen tänään lauhan kauden laskettua sitä aiemmin. Tukkusähkön järjestelmähinta Pohjoismaiden sähköpörssissä nousi 5,7 senttiin kilowattitunnilta, kun sähkön hinnaksi keskiviikkona noteerattiin 4,5 senttiä. Kalleimmillaan sähkö maksoi iltapäivän huippukulutustunnin aikana peräti 13,0 senttiä kilowattitunnilta, kun huippuhinta keskiviikkona oli 5,1 senttiä. Halvimmillaan pörssisähköä sai aamuyöllä 4,4 sentillä kilowattitunnilta.

Pörssisähkön vaihto nousi enimmillään 18583 megawattiin. Alimmillaan sähkövaihto oli yöllä 14980 megawattia. Pohjoismaiden markkinoiden yhteenlaskettu sähkön kulutus oli keskiviikon huippukulutustunnin aikana 61386 megawattia. Suomen huippukulutus oli keskiviikkona 12761 megawattia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.