Suomalaisfirmalta automaattinen parkkikiekko – voiko tämä olla laillista?

Suomalainen Adusso Oy on kehittänyt automaattisen parkkikiekon, joka on kehittäjänsä mukaan täysin laillinen.

Kyseessä on täysin toimiva prototyyppi, joka on kehitetty jo pari vuotta sitten. Nyt keksinnöstä on julkaistu lyhyt esittelyvideo.

– Halusimme kokeilla voisiko automaattisen kiekon tehdä vähän helpottamaan elämää niin, että suomalaista lainsäädäntöä noudatetaan, Adusso Oy:n toimitusjohtaja Janne Pitkänen kertoo.

Pitkäsen mukaan esimerkiksi Tanskassa saa käyttää digitaalisella näytöllä varustettuja pysäköintikiekkoja. Suomessa niiden käyttäminen ei ole sallittua.

”Mielestämme laillinen”

Kiekossa on kiihtyvyysanturi, joka tunnistaa, milloin auto on liikkeessä. Pysähtyessä kiekko asettuu automaattisesti seuraavaan tasa- tai puolituntiin.

Pitkäsen mukaan heidän kehittämänsä parkkikiekko vastaa liikenneministeriön päätöstä pysäköintikiekon mitoista ja toiminnasta.

Tieliikennelaissa todetaan parkkikiekon saapumisajan merkitsemistä seuraavaa:

”Saapumisajaksi on merkittävä pysäköinnin alkamista seuraava tasa- tai puolitunti, siitä riippuen kumpi ajankohta on aikaisempi. Merkittyä saapumisaikaa ei saa pysäköintikiekon käyttövelvollisuuden voimassaoloaikana muuttaa.”

– Mielestämme automaattinen kiekkomme täyttää liikenneministeriön päätöksen ja lain tarkoituksen, Pitkänen toteaa.

Kiekon käyttämisestä ei ole aiheutunut Pitkäsen mukaan ongelmia.

– Kollegani Matti Pitkäranta käytti kiekkoa autossaan noin puolen vuoden ajan samoilla paristoilla talviaikaan. Sakkoja ei ole tullut.

Patenttiasiat selvitettävä

Adusso on kiinnostunut kaupallistamaan automaattisen parkkikiekon esimerkiksi joukkorahoitushankkeen avulla.

– Automaattisen parkkikiekon teknologiaan on maailmalla tehtyjä patentteja, joiden nykyinen tila on selvitettävä, jos idea kaupallistetaan, Pitkänen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja