Voiko spagaatin venytellä vasta aikuisena?

Oletko aina haaveillut spagaatista? Vielä aikuisenakaan ei ole liian myöhäistä.

Siihen, voivatko kaikki periaatteessa saada spagaatin, on mahdoton vastata, koska kaikki eivät sitä yritä.

– Aikuisiälläkin liikkuvuus voi kasvaa paljon. Jos ei ole venytellyt paljon ja alkaa venytellä säännöllisesti, tuloksia voi saada hyvinkin nopeasti. Jos ei ole spagaattia aiemmin saanut, siihen venymiseen menee kuitenkin kuukausia, sanoo Suomen Voimisteluliiton terveysliikuntapäällikkö Leeni Asola-Myllynen.

Vaikket spagaattia koskaan saisi, venyttely on hyödyllistä esimerkiksi lihasten palautumisen takia. Viikossa tulisi venytellä ainakin pari kolme kertaa.

Jos haluaa lisätä liikkuvuutta, tulee tehdä pitkäkestoisia, yli minuutin kestäviä, erityisesti lantiota avaavia liikkeitä. Ne voivat olla joko staattisia tai nykyään suosiossa olevia aktiivisia, joissa venytystä tehostetaan kehon muilla lihaksilla.

Sivuspagaatti eli spiraali

Sivuspagaatin venyttelyssä hyvä asento on perinteinen haaraistunta. Istu lattialla jalat suorina harallaan ja paina vartaloa eteenpäin kohti lattiaa.

Toinen hyvä ja polville melko turvallinen liike on polviseisonta jalat harallaan. Ole lattialla polviseisonnassa niin, että lattiaa koskettavat jalat vain polvista alaspäin. Säärien tulee olla koko harjoituksen ajan suorina taaksepäin. Paina itseäsi alas eri kulmissa ja liu'uta painoa eri kohtiin. Voit esimerkiksi viedä vartaloa eteen ja painaa taaksepäin.

Spagaatti

Venyttele sekä etu- että takajalkaa. Takajalasta kannattaa venytellä lonkankoukistajat ja etujalasta reiden takaosan lihakset ja pakarat. Venyttelyyn hyvä lähtökohta on aitajuoksija-asento, jossa etujalka on suorana edessä ja takajalka koukussa sivulla.

Lue myös:

AVA / Leenastiina Simola

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja