Voiko parempaa unta ostaa? Univalmentaja arvioi viisi potentiaalista tuotetta – "Vähän addiktoivia laitteita"

Painopeitto, stressiä vähentävä tyyny, unisensorit… kaupoista löytyy monenmoista vekotinta, joiden mainostetaan tuovan parempaa unta. Univalmentaja arvioi, millaista hyötyä unen apuvälineistä oikeasti on.

Uniongelmat ovat varsin yleisiä: niistä kärsii silloin tällöin lähes jokainen. Tavallisimmin syy huonoon nukkumiseen löytyy stressistä, epäsäännöllisestä unirytmistä, vähäisestä liikunnasta, alkoholista tai liiallisesta kahvin tai muiden kofeiinipitoisten juomien nauttimisesta.

Elämäntapojaan muuttamalla untaan onkin mahdollista parantaa, mutta vetoavuksi kaupataan myös monia erilaisia apuvälineitä. Työterveyshoitaja ja univalmentaja Jonna Punkari Mehiläisestä arvioi, millaista hyötyä niistä on ja kertoo, mitä hän itse ostaisi uniongelmista kärsivälle läheiselle joululahjaksi.

1. Painopeitto

Painopeiton vaikutusmekanismi perustuu siihen, että kehoon kohdistuva paino rauhoittaa hieman hermostoa ja elimistöä ihmisen käydessä ylikierroksilla. Painon alla makaaminen voi myös luoda turvallisuuden tunnetta helpottaen ahdistusta.

Tutkimusnäyttö painopeiton hyödyistä on kuitenkin melko pientä, Punkari toteaa.

– Se on enemmän kokemuspohjaista tällä hetkellä. Itsekin näen asiakastyössä henkilöitä, jotka kokevat siitä hyötyneensä.

Painopeitto on melko iso investointi kokeilumielessä. Rauhattomuutta kun voi helpottaa myös aineettomasti.

Tärkeää olisi ensinnäkin pysähtyä miettimään, mistä levoton tai ahdistunut olo johtuu, ja puuttua näin ongelman juurisyyhyn. Hermostoaan voi rauhoittaa myös rentoutumisharjoituksilla. Esimerkiksi syvään hengittäminen aktivoi elimistön parasympaattista hermostoa ja rentouttaa.

Kaikille painopeiton käyttöä ei suositella. Riskiryhmiin kuuluvat astman kaltaisia kroonisia hengitystiesairauksia, uniapneaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavat henkilöt.

Tällä tekniikalla uni tulee jopa minuutissa. Juttu jatkuu videon alla.

Etkö saa nukahdettua? Uni tulee jopa minuutissa tällä tekniikalla 1:05
Näin voit saada unen päästä kiinni jopa minuutissa – testaa 4-7-8-tekniikka.

2. Erikoistyynyt

Markkinoilla on erilaisia erikoistyynyjä, joiden luvataan helpottavan nukahtamista stressiä lievittämällä ja nukkumisergonomiaa parantamalla.

Hyvä nukkumisasento voi edistää unenlaatua etenkin, jos ihminen kärsii niskaongelmista, mutta Punkari ei usko haastavamman uniongelman helpottuvan tyynyä vaihtamalla.

Tyynyn ostaminen lahjaksi on myös haastavaa, sillä sopivan tyynyn valintaan vaikuttavat ihmisen koko, ruumiinrakenne sekä tyypillinen nukkumisasento. 

– Joillekin voi aivan hyvin sopia joku edullinen perustyyny eli sen ei tarvitse olla täydellisesti omiin mittoihin muotoiltu, Punkari sanoo.

Helppo kikka paljastaa, onko tyynysi aika vaihtaa uuteen. Juttu jatkuu videon alla.

Aika vaihtaa tyynyt uusiin? Tällä yksinkertaisella kikalla voit selvittää onko tyynyistäsi jo aika jättänyt 0:51
Näin testaat tyynysi kunnon nopeasti ja helposti.

3. Kirkasvalolamppu

Hyvä uni lähtee rakentumaan heti aamusta. Kun päivä alkaa virkeästi, jaksaa päivällä puuhailla työn ja harrastusten parissa, jolloin iltaa kohti syntyy nukahtamista helpottavaa unipainetta.

Pimeään vuodenaikaan kirkasvalolamppu tarjoaa elimistölle keinotekoista valoa tahdistamaan vireyttä säätelevää kehon sisäistä kelloa. Joissain kirkasvalolampuissa on myös auringonlaskua simuloiva himmennysominaisuus, joka voi auttaa laskemaan vireystilaa.

Punkari näkee, että kirkasvalohoidossa paras hyöty saadaan aamulla, mutta valojen himmentäminen iltaa kohden voi sekin auttaa nukahtamaan.

Markkinoilla on myös sarastusvaloja, joiden kirkkaus ei ole samaa luokkaa kirkasvalolamppujen kanssa. Samanlaista piristävää vaikutus sarastusvaloista ei siis saa, mutta vähitellen kirkastuvaan aamuun voi olla miellyttävämpää herätä kuin pimeässä huutavaan herätyskelloon, Punkari toteaa.

4. Unen mittauslaitteet

Erilaisten unta mittaavien laitteiden, kuten älykellojen, -sormusten ja -rannekkeiden sekä unisensorien, käyttö on yleistynyt viime vuosina voimakkaasti. Punkari näkee unen mittaamisessa sekä hyviä että huonoja puolia.

Mittauslaitteet voivat auttaa ihmistä ymmärtämään paremmin, mitkä valinnat edistävät ja mitkä heikentävät unenlaatua. Laitteiden tuottama tulos voi motivoida panostamaan nukkumiseen sekä määrällisesti että laadullisesti.

Toisaalta unen mittaaminen voi kääntyä itseään vastaan, jos nukkuminen ja palautuminen alkavat tuottaa lisää stressiä.

– Jos on valmiiksi uniongelmainen, voi unen jatkuva seuranta vain lisätä ahdistusta ja suorituspaineita unen ympärille, Punkari sanoo.

Terveyden seuraaminen älylaitteilla yleistyy. Juttu jatkuu videon alla.

Terveyden seuraaminen älylaitteilla yleistyy –mitä tehdä, jos älykellosi antaa hälytyksen rytmihäiriöstä? 9:05
Jos älykellosi antaa hälytyksen rytmihäiriöstä, mitä tehdä?

Paljon riippuu siitä, miten laitteen tuottamaan tietoon suhtautuu. Onko koko päivä pilalla, jos data paljastaa ihmisen nukkuneen huonosti vai voiko tietoa pitää suuntaa antavana? Punkarin mukaan esimerkiksi unen vaiheista ja unisyklien kestosta kertovaan dataan kannattaa suhtautua varauksella ja enemmän suuntaa antavana tietona.

 – Nuokin voivat olla vähän addiktoivia laitteita, Punkari sanoo.

Univalmentaja neuvoo untaan mittaavia ihmisiä pitämään välillä taukoa laitteen käytöstä ja katsomaan, miten se vaikuttaa uneen ja stressiin. Unenlaatuaan voi tarkastella myös ilman laitteita pysähtymällä miettimään, miten kokee nukkuvansa ja selviävänsä päivän haasteista.

5. Melunpeittokuulokkeet ja silmämaskit

Parempaa unta voi lähteä metsästämään myös korvat ja silmät peittämällä.

Melunpeittokuulokkeet häivyttävät ympäristön äänet, minkä lisäksi monessa mallissa on mahdollisuus kuunnella rauhoittavia ääniä. Punkari luonnehtii laitteita "moderneiksi korvatulpiksi". Kuulokkeiden käyttäminen on kuitenkin mukavampaa kuin korvatulppien. Lisäksi rentouttava äänimaailma voi auttaa lievittämään nukahtamista hankaloittavaa stressiä.

Samaan kategoriaan melunpeittokuulokkeiden kanssa tippuvat silmämaskit ja pimennysverhot. Tällaiset tuotteet sopivat ihmisille, jotka ovat herkkiä ulkoa tuleville ärsykkeille, kuten lumiauran äänille tai valosaasteelle.

Paras joululahja univaikeuksista kärsiville?

Unta parantavaa hyvinvointilahjaa läheiselleen metsästävää Punkari kehottaa keskustelemaan lahjansaajan kanssa sopivan tuotteen löytääkseen. Hän itse ei kuitenkaan lähtisi etsimään unilahjaa elektroniikka- tai uniliikkeestä vaan kirjakaupasta.

– Suuntaisin kirjakauppaan ja katsoisin jonkun hyvän suomalaisen unilääkärin kirjoittaman kirjan unen hoidosta. Itse suuntaisin sille puolelle.

Välittämisen eleenä unta parantava esine on toki kiva lahja, mutta riskinä on, ettei investointi istukaan henkilön tarpeisiin. Unesta ja unettomuuden hoidosta kertova kirja sen sijaan tarjoaa tietoa ongelmien juurisyistä, joiden hoitaminen on oireisiin keskittymistä tärkeämpää.

Joulun aikaan uniongelmista kärsivän kannattaisi esimerkiksi varata aikaa liikunnalle, ulkoilulle sekä rentoutumiselle. Sen sijaan raskaan ja rasvaisen ruoan syöminen iltaisin, vähäinen liikunta, alkoholin käyttö ja vuorokausirytmin muutokset ovat omiaan heikentämään unta.

Punkari suosittelee kuitenkin suhtautumaan uneen joulun aikaan sopivan rennolla otteella. Normaaliin arkeen ja rutiineihin palaaminen lähtevät nopeasti korjaamaan unta. Tutun sanonnan mukaan joulun ja uudenvuoden välistä aikaa tärkeämpää on uudenvuoden ja joulun välinen ajanjakso.

Mikäli huono uni alkaa vaikuttaa arjen toimintakykyyn ja mielialaan tai uniongelmat itsessään aiheuttavat stressiä viikosta toiseen, suosittelee Punkari hakeutumaan asiantuntijan pakeille.

Moni sairastaa uniapneaa tietämättään – alla olevalla videolla kerrotaan, millaisista oireista kannattaa huolestua.

Tällaisia ovat uniapnean oireet 0:50
Näin uniapnea oireilee.

Lue myös:

    Uusimmat