Vladimir Putinilta kova syytös urheilumaailmalle – Venäjä rikkonut kolmesti jo antiikin ajoilta tuttua sääntöä

Kolme viikkoa sotaa takana Ukrainassa – uudet tiedot rintamalta 9:36
Ukrainan sota on kestänyt jo kolme viikkoa. Katso videolta tuorein tilanneraportti torstai-aamulta.

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ovat suurimmalta osin suljettu kokonaan kansainvälisistä kilpailuista. Vladimir Putinin mielestä olympialaisten periaatteiden päälle tallotaan, vaikka Venäjä on itse rikkonut olympiarauhaa jo kolmesti 14 vuoden aikana.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK antoi suosituksen kieltää venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistuminen kilpailuihin. Taustalla oli Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan. Useat lajit ovat noudattaneet suositusta ja myöskään paralympialaisissa ei nähty kyseisten maiden urheilijoita.

Putin kertoi keskiviikkona oman mielipiteensä asiaan.

– Jopa olympialaisten periaatteille tallotaan. Se on urheilua politiikan ulkopuolella, Putin sanoi RT:n (Venäjän valtion kanava) mukaan. 

Putinin lisäksi myös muut urheilun venäläiset virkamiehet ovat tuominneet sanktiot syrjivinä. Venäjän urheiluliiton mukaan tilanne on urheilun kansanmurha. 

Venäjä on rikkonut kolmesti olympiarauhaa, joka sai alkunsa jo antiikin ajoilta. Vuonna 2008 Georgiassa Putinin ollessa pääministerinä ja vuosina 2014 sekä 2022 Ukrainassa Putinin presidenttikausilla.

Rauhan aika alkoi jo ennen olympialaisten alkua ja se jatkui vielä kisojen jälkeenkin, jotta kilpailijat ja katsojat saivat osallistua kisoihin turvallisesti. Vuonna 1992 KOK otti perinteen uudelleen käyttöön ja YK teki oman lauselmansa asiasta seuraavana vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat