Mainos

Virossa yli 10 000 hiv-positiivista, synkin tilanne Narvassa

Virossa voi olla jo yli 10 000 hiv-positiivista ihmistä. Pahin tilanne on Venäjän rajan tuntumassa sijaitsevassa Narvassa, jossa on myös kova huumeongelma.

Huumeidenkäyttö ja hiv alkoivat levitä Narvassa kymmenen vuotta sitten. Vuosien mittaan ongelma on vain pahentunut. Nyt joka kymmenes narvalainen on suonensisäisten huumeiden käyttäjä.

- Suonensisäisesti huumeita käyttävät narkomaanit ovat alkaneet vaihtaa ja käyttää puhtaita neuloja, ja sen takia hiv leviää enää sukupuoliteitse, kertoo Narvan päihdeklinikan johtaja Tatjana Magerova.

Narvan päihdeklinikka tarjoaa narkomaaneille metadonikorvaushoitoa. Joka päivä pienessä keskuksessa käy yli 200 ihmistä neuloja vaihtamassa ja metadonia saamassa.

- Täällä annetaan joka päivä metadonia, jotta olisi helpompi olla. Aine auttaa fyysisiä oireita vastaan. Tyttöystäväni kanssa päätimme lopettaa huumeidenkäytön. Etsimme työtä ja ryhdymme elämään tavallista elämää, kertoo päihdeklinikan asiakas, 29-vuotias narkomaani Dmitri.

Venäjän rajan tuntumassa sijaitseva Narva ja muu Itä-Virunmaan maakunta on sosiaalisten ongelmien keskus. Työttömyys on jatkuvasti Viron korkeimpia, 20 prosentissa. Narkomaanien lisäksi aidsia sairastavia ja hiv-positiivisia on pelkästään Narvassa 2 000.

- Meillä on paljon ongelmia, meidän täytyy varmistaa, että erityisesti nuoret huumeidenkäyttäjät eivät levittäisi tartuntojaan eteenpäin. Ongelman ratkaisemiseksi tarvitsemme erityistä ohjelmaa, Magerova sanoo.

Katso Marjo Näkin juttu Narvasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.