Viro on päättänyt poistaa neuvostomonumentit julkisilta paikoilta

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa.

Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas Twitterissä sekä Viron hallitus nettisivuillaan.

Kallaksen mukaan sorron ja neuvostomiehityksen symboleina neuvostomonumenteista on tullut kasvaneiden sosiaalisten jännitteiden lähde. Kallaksen mukaan Viron on pidettävä yleiseen järjestykseen kohdistuvat riskit minimissä näinä aikoina.

Hallitus ilmoitti ensi töikseen poistavansa Narvan kaupungissa esillä olleen neuvostopanssarivaunun ja siirtävänsä sen Viron sotamuseoon.

Viron hallituksen mukaan kaikki monumentit on määrä poistaa julkisilta paikoilta tämän vuoden loppuun mennessä.

Ulkoministeri Urmas Reinsalun mukaan Venäjä haluaa käyttää muistomerkkejä jännitteiden lietsomiseen yhteiskunnassa. Viron venäjänkielinen väestö muodostaa noin neljäsosan maan asukasluvusta.

– Kun Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan ​​ja yrittää murtaa Euroopan turvallisuuden perustan, meillä ei ole varaa yhteiskunnan sisäiseen jakautumiseen. Nämä monumentit pystytettiin tänne ylistämään Viron uudelleenmiehitystä, eikä niillä ole sijaa julkisissa tiloissamme, Reinsalu sanoi hallituksen tiedotteessa tiistaina.

Neuvostoajan patsaat ovat olleet keskustelussa myös Helsingissä. Kuun alussa Helsingin Hakaniemestä siirrettiin varastoon Moskovan Helsingille lahjoittama Maailman rauha -veistos. Syynä ei kuitenkaan ollut patsaan neuvostotausta, vaan Hakaniemessä käynnissä oleva työmaa. Patsas on ollut koko esilläolonsa ajan kiistelty, ja se on yritetty vuosien saatossa jopa räjäyttää.

0:44
Näin Maailman rauha -patsaan siirto alkoi.

2:43
Videolla kulttuurijohtaja kertoo tarkemmin patsaan kohtalosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja