Pitääkö venäläisten turismia rajoittaa? Pääministerin sijainen Aki Lindén: "Venäjä käy hirvittävää sotaa ja sitten tullaan tänne ja lomaillaan"

Pitääkö venäläisten Suomeen matkustamista rajoittaa? 9:40
Pitääkö venäläisten Suomeen matkustamista rajoittaa?

Venäläisturisten matkustaminen Suomeen ja Suomen kautta muualle Eurooppaan herättää huolta ja moraalista närkästystä. MTV:n Uutisaamussa vieraillut perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd). näkee viisumeissa kiristämisen varaan.

Pääministerin sijaisena toimiva Lindén muistuttaa tosin, että viisumeja on myönnetty vain 15 prosenttia koronaa edeltävistä määristä, ja että noin 100 000 venäläisellä on jo ennestään hallussaan turistiviisumi. Osa viisumeista on monivuotisia.

Lisäksi viisumien myöntämistä on jo kiristetty Suomen edustustoissa. Venäläiset ovat voineet käyttää Suomea myös kauttakulkumaana päästäkseen muihin Euroopan maihin, joihin lennot on keskeytetty.

– Moskovan yksikössä hylätään jopa puolet hakemuksista juuri sen takia, että on ollut näyttöä siitä, että Suomea käytetään vain välietappina. Oikeasti aika paljon on jo tehty.

– Tietysti suomalaisia ja muitakin huolettaa moraalinen puoli, että Venäjä käy hirvittävää sotaa Ukrainassa ja sitten ollaan ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut, ja tullaan tänne turistina, liikutaan meidän kaupoissamme ja lomaillaan, ministeri toteaa.

Ministerin oman näkemyksen mukaan viisumiasiassa olisi kiristämisen varaa. Selvityksen alla on tällä hetkellä, miten asia voitaisiin hoitaa juridisesti.

– Tekeekö Suomi sen yksin, vai yhdessä muiden kanssa. Tämä on selvittelyn alla.

Onko oikein rangaista tavallisia kansalaisia, jos Putin on yksinvaltiaana päättänyt hyökätä?

– Aika vaikea erotella. Putin on kuitenkin Venäjän päämies, ja jos teemme jotain toimenpiteitä suhteessa Venäjään, kyllähän ne kohdistuvat myös kansalaisyhteiskuntaan.

Ministeri Lindén muistuttaa, että pakotteet ja lännen vastareaktio sotaan ovat jo osuneet myös tavallisiin venäläisiin.

– Talous on huonontunut, tulot ovat alkaneet tippua. Tietenkin varsinaiset pakotteet on kohdistettu lähellä Putinia olevaan eliittiin.

Lue myös:

    Uusimmat