Mainos

Virginian verilöylyn syyt selviämässä

Amerikkalaisella yliopistokampuksella tulen avannut mies oli eteläkorealainen opiskelija. Hän ammuskeli ensin asuntolassa ja myöhemmin muun muassa luentosalissa. Ampuja surmasi ainakin 30 ihmistä ja lopulta myös itsensä.

Yhdysvalloissa virginialaisen yliopiston viranomaiset ovat vahvistaneet, että eilisen verilöylyn tekijä on eteläkorealainen englanninopiskelija Cho Seung Hui, 23, joka asui kampuksella. Tapahtumien kulku Virginia Tech -yliopistolla alkoi tänään selvitä pääpiirteissään.

Varhain eilisaamuna Cho ampui asuntolassa kaksi ihmistä, miehen ja naisen. Naisen sanotaan olleen Chon entinen tyttöystävä.

Ensimmäisen ampumistapauksen jälkeen Cho palasi omaan huoneeseensa, aseistautui uudelleen ja kirjoitti jäähyväisviestin. Sen jälkeen hän lähti ampumaan koulurakennukseen. Mies ampui luokkahuoneissa ainakin 30 ihmistä ennen kuin hän ampui itsensä.

Chota kuvattiin viestimissä erakoksi, ja selitystä tapahtuneelle etsittiin ampujalta jälkeen jääneestä viestistä. Viestissä hän syytti teostaan "rikkaita lapsia".

Aseistuksena kaksi pistoolia

Virginian teknillisen yliopiston opiskelijat surevat oppilastovereitaan. Yliopiston ampumistapaus oli USA:n historian pahin.

Yliopiston poliisipäällikkö Wendell Flinchum vahvisti tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa, että miehellä oli aseistuksenaan kaksi pistoolia ja runsaasti ammuksia.

Asuntolasta löytyi ABC-tv-kanavan uutisten mukaan viestin lisäksi kuitti aseen ostosta. Yhdeksän millimetrin Glock-pistooli oli ostettu kuitin mukaan maaliskuussa.

Viranomaisten mukaan Cho oli asunut Yhdysvalloissa vuodesta 1992 ja hänellä oli pysyvään asumiseen oikeuttava niin sanottu vihreä kortti eli green card.

Kylmäveristä toimintaa

Poliisin mukaan yliopiston joukkomurha tapahtui neljässä luentosalissa sekä porraskäytävässä. Hengissä selvinneet ovat luonnehtineet tapahtumia kylmäveriseksi teurastukseksi.

- Hän vain astui muutaman metrin päähän ovesta ja alkoi tulittaa, sanoi luokkahuoneessa ollut opiskelija Erin Sheehan.

- Hän oli hyvin perinpohjainen - hän sai lähes kaikki lattiaan - ja teeskentelin olevani kuollut, kertoi nuori nainen kauhun hetkistään. - Hän oli hyvin vaitonainen.

Mies oli palannut luokkahuoneeseen, kun oli kuullut sieltä puhetta. Vain neljä huoneessa olleista säilyi hengissä.

Haavoittuneilla vakavia vammoja

Kaikki sairaaloissa olevat haavoittuneet näyttävät olevan toipumassa ja kriittisessä tilassa olleiden tila luokitellaan nyt vakaaksi. Lääkäreiden mukaan valtaosa vammoista oli vakavia.

- Jokaisella haavoittuneella oli ainakin kolme ampumahaavaa kehossaan, kauhistelee lääkäri Joseph Cacioppo Montgomery Regional Hospital -sairaalasta. Vasta muutamien uhrien henkilöllisyys on kerrottu julkisuuteen. Valtaosa on opiskelijoita, mutta ainakin kaksi kuolleista on yliopiston opettajia.

Yhdysvalloissa liput puolitankoon

Yhdysvalloissa liittovaltio järjestää suruliputuksen joukkomurhan johdosta. Presidentti George Bush on tehnyt päätöksen hallintorakennusten suruliputuksesta, joka jatkuu sunnuntaihin.

Illalla yliopiston väki kokoontui muistotilaisuuteen, johon saapui myös presidentti George W. Bush Laura-vaimonsa kanssa.

Eilinen ampumavälikohtaus on pahin oppilaitoksessa tapahtunut joukkosurma Yhdysvaltain historiassa.

Suomalaisopiskelija: Kampuksella oli jo viime viikolla pommiuhka

Ennen maanantaista verilöylyä oli Virginia Techin yliopistossa jo viime viikolla pommiuhka. Yliopistossa opiskeleva suomalainen Kia Vertio kertoi puhelimitse äidilleen, että hän opiskelijaystävineen pelkäsi tapahtumien liittyvän yhteen. Aluksi he uskoivat myös, että yliopiston alueella liikkui useampia ampujia kuin yksi.

Espoolainen Vertio, 23, soitti eilen kaksi kertaa kotiinsa Suomeen, heti saatuaan tiedon ampumisesta ja toisen kerran puolilta öin. Hän kertoi äidilleen kaiken olevan kunnossa. Soittaessaan toisen kerran hän vielä vahvisti, ettei hänellä ole mitään hätää ja tilanne siellä oli hallinnassa.

Kia ei ampumisen tapahtuessa ollut vielä lähtenyt asunnostaan luennoille. Hän asuu kampuksen alueella opiskelija-asuntolassa. Asuntolan kerrosvalvoja oli käskenyt vetää verhot eteen, pitämään ikkunat pimennettynä ja pysymään asunnoissa.

- Hän oli normaalilla tavalla järkyttynyt tapahtuneesta. Hänen kaveripiirinsä kuitenkin asuu samassa rakennuksessa, joten hän pystyi yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa keskustelemaan tilanteesta, kertoi Kian äiti tänä aamuna.

- Verilöylyssä menehtyneiden joukossa ei Kian tietojen mukaan ollut hänen lähiystäviään. Ampujasta hän ei tiennyt mitään.

Kia Vertio aloitti opiskelut Virginia Techin yliopistossa viime elokuussa ja opiskelee sosiologiaa ja kaupunkitutkimusta.

Opiskelijat ja vanhemmat moittivat Virginian tiedotusta

Yliopiston opiskelijat ja heidän vanhempansa kritisoivat yliopistoa ampumistapaukseen liittyvästä tiedottamisesta.

Opiskelijoita ihmetyttää, että kahden ampumistapauksen välissä heitä ei ehditty informoida tapahtuneesta. Ampumistapauksilla oli väliä noin kaksi ja puoli tuntia.

Poliisi sai tiedon ensimmäisestä ampumistapauksesta aamulla kello 7.15. Yliopisto lähetti opiskelijoilleen sähköpostiviestin tapahtuneesta kello 9.26. Toinen ampumistapaus tapahtui parikymmentä minuuttia myöhemmin.

Opiskelijat moittivat yliopiston suhtautumista välinpitämättömäksi.

- Ei ole mitään hyväksyttävää selitystä kahden tunnin viiveelle tiedottamisessa, jatko-opiskelija Erin Mabry sanoi.

Yliopiston rehtori Charles Steger sanoi yliopiston tehneen parhaansa tuolloin käytössä olleen tiedon perusteella.

Yliopiston poliisipäällikkö Wendell Flinchum kertoo poliisin arvioineen, että ampuja olisi lähtenyt kampusalueelta ensimmäisen ampumistapauksen jälkeen. Ensimmäistä ampumistapausta pidettiin yksittäisenä henkilöiden välisenä riitatana.

Virginian teknillisessä yliopistossa on 26 000 opiskelijaa.

Kampuksella kaaos

Yliopiston alueella vallitsi ammuskelun aikana kaaos. Pelko ja shokki valtasivat mieliä.

- Täällä on valtava sekasotku, uutistoimistoille kertoi Jason Anthony Smith, 19. Hän asuu asuntolassa, jossa ammuskelu tapahtui. - Oli vaikea tietää, mitä todella oli meneillään.

Opiskelija Alex Semonte kertoi CNN:lle, että tilanne oli hyvin sekava.

- Kuvittelimme aluksi, että kyseessä olivat rakennustyöt, mutta sitten kuulimme laukauksia, ja juoksimme omaan asuntolaamme, hän kertoi. - Valtaosa kampuksella olevista on yhä täydessä shokissa.

Pahimpia ammuskeluja USA:n kampuksilla ja kouluissa

- Poliisit käskivät meidät ulos rakennuksesta ja me juoksimme yli urheilukentän niin lujaa kuin voimme. -- Se oli pelottavaa, kertoi opiskelija Matt Waldron CNN:lle.

Hänen mukaansa ainakin kaksi opiskelijaa hyppäsi paniikissa ulos ikkunasta ja ainakin toinen mursi nilkkansa. Opiskelijoiden kuvaamissa kännykkävideoissa nähtiin ympäriinsä juoksevia poliiseja ja kuultiin tiuhaa ammuskelua.

Tapahtumat saivat alkunsa varhain aamulla paikallista aikaa, uutistoimistojen mukaan ensimmäinen puhelu laukauksista tuli hätänumeroon kello 7.15 aamulla. Toinen ammuskelu oli puhjennut kolmisen tuntia myöhemmin.

Ruotsalaisopiskelija ammuskelun "silminnäkijänä"

Ruotsalainen opiskelija oli vain 150 metrin päässä Virginian teknillisen yliopiston maanantaisesta verilöylystä.

- Olen todella järkyttynyt. Kukaan ei uskonut, että tällaista voisi tapahtua, Arvid Puranen sanoi TT:n puhelinhaastattelussa myöhään maanantai-iltana. Puranen, 22, on kotoisin Luulajasta.

Puranen ei kuullut varoituksia, jotka yliopiston johto antoi ensimmäisen ammuskelun jälkeen. Hän lähti yliopistolle bussilla, jonka pysäkki on 150 metrin päässä luentosalista, jossa 30 ihmistä ammuttiin kuoliaaksi. Pysäkiltä Puranen käveli urheiluhalliin, missä hän kuuli vain paria minuuttia aiemmin sattuneesta ammuskelusta.

- Kävelin urheiluhalliin samaa reittiä, jota pitkin murhaaja saattoi kulkea, joskin vastapäiseen suuntaan. Olen saattanut tavata hänet ilman että tiesin siitä, Puranen sanoi.

Yliopistossa opiskelee ainakin kolme ruotsalaista. Kukaan heistä ei haavoittunut.

(MTV3-STT-TT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.