Mainos

Viljelijöillä polttoainemielenosoitus

Köyliöö Lallintalolle kerääntyi tänään yli 300 maanviljelijää vastustamaan kohonneita polttoainekustannuksia.

Viljankorjuuta

Vaikka kokouspaikka on saanut nimensä historian tunnetuimmalta köyliöläiseltä, eivät tilaisuudessa kirveet heiluneet. Satakunnan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen viljelijöiden kokous sujui vakavista keskustelunaiheista huolimatta rauhallisesti.

Maataloustuottajien edustajien laskelmien mukaan tämän vuoden maataloustulosta leikkaantuu noin 15 prosenttia, jos kustannusten kohoaminen jatkuu vuoden alun tapaan. Maanviljelijöille oli luvattu tänä vuonna tulojen kohoavan.

-Tulotason lasku on raju. Valtion vastuuta kaivataan. Polttoaineveroja on alennettava tai kansallinen tukijärjestelmä saatava heti toimimaan, listasi vaatimuksia Varsinais-Suomen MTK:n toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki. Hänen näkemyksensä mukaan hallitus on kääntänyt selkänsä maanviljelijöille: moni kokee, ettei tilanteelle yksinkertaisesti enää voida mitään.

Julkilausumassaan länsisuomalaiset maataloustuottajat vaativat maataloustuotteiden hintojen nostamista, jalostavan teollisuuden pidättäytymistä hinnankorotuksilta, öljytuotteiden verotuksen tarkistamista ja kansallisen tuen korottamista.

Lisäkustannus syö perheen tuloa


Maatalouden kohonneita kustannuksia ja alhaisia tuottajahintoja vastustaville viljelijöille antoivat meriselityksiä monet yhteistyötahojen edustajat. Omalta kannaltaan markkajahdista kävivät puhumassa mm. Fortumin, Kemiran, Valio-ryhmän, HK-Ruokatalon ja Avenan edustajat. Kansanedustajista paikalla olivat keskustan Juha Korkeaoja ja Timo Kalli. He antoivat viljelijöille sympatiaa, mutta konkreettisia lupauksia ei herunut.

Miesvoittoisen yleisön keskeltä erottuivat punaisissa työhaalareissa ja lehmälippalakeissa kahden lapsensa kanssa kokoukseen tulleet karjatilalliset Susanna ja Asko Taivalmäki Ikaalisista.

-Kun perheen elanto pitäisi saada tilalta, rassaahan se, että yllättäviä, isoja menoja tulee koko ajan, mietti Susanna Taivalmäki 8-kuukautista Aamosta kantaen. Hänen mielestään porukkavoimalla voidaan asiaa tuoda julkisuuteen. Siksi hekin lähtivät kokoukseen koko perheen kera.

Vahtolainen 30-vuotias maanviljelijä Kari Palttala uskoi vielä tulevaisuuteen. Karjatila on omissa käsissä ollut vajaan vuoden.
-Olen optimisti, eikä kolmannen polven viljelijälle ihan heti tule lopettaminenkaan mieleen. Jokin järki kustannuksiin on kuitenkin saatava, Palttala totesi. Vahdon, Ruskon, Paattisten, Mynämäen ja Salon seudun viljelijöille oli kokoukseen järjestetty linja-autokuljetus. Hyvä sadonkorjuusää lienee syynä siihen, että busseissa körötteli vain kourallinen joukkovoimaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.