Onko dementiariskisi suurentunut? Tässä vaaratekijät

Tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä siitä, että sydän- ja verisuonitautien riskitekijät sekä muistisairaudet ovat yhteydessä toisiinsa.

Tulosten perusteella dementiariskiä suurentavat diabetes, ylipaino, tupakointi ja korkea verenpaine. Myös lievästi kohonnut verenpaine liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin. Lisäksi sairastumisille altistavat geneettinen dementia-alttius, korkeampi ikä, tummaihoisuus ja alhainen koulutustaso.

Tulokset perustuvat 25-vuotiseen seurantaan, jossa oli mukana 16 000 seurannan alkaessa 44–66-vuotiasta ihmistä. Tutkittavista 1 500 sairastui dementiaan. Osallistujien muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja arvioitiin viidesti tutkimuksen aikana.

Nyt tutkitut sydän- ja verisuonitautien riskitekijät ovat pitkälti ehkäistävissä, joten moni potilas voisi hyvin todennäköisesti pienentää dementiariskiään muuttamalla elämäntapojaan terveellisemmiksi keski-iässä. Tämän tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan voi sanoa, kuinka suuri vaikutus mahdollisesti olisi.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa, miten muistisairauden syntymistä voi estää tai hidastaa. 

21:19

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja