Mainos

Onko dementiariskisi suurentunut? Tässä vaaratekijät

Tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä siitä, että sydän- ja verisuonitautien riskitekijät sekä muistisairaudet ovat yhteydessä toisiinsa.

Tulosten perusteella dementiariskiä suurentavat diabetes, ylipaino, tupakointi ja korkea verenpaine. Myös lievästi kohonnut verenpaine liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin. Lisäksi sairastumisille altistavat geneettinen dementia-alttius, korkeampi ikä, tummaihoisuus ja alhainen koulutustaso.

Tulokset perustuvat 25-vuotiseen seurantaan, jossa oli mukana 16 000 seurannan alkaessa 44–66-vuotiasta ihmistä. Tutkittavista 1 500 sairastui dementiaan. Osallistujien muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja arvioitiin viidesti tutkimuksen aikana.

Nyt tutkitut sydän- ja verisuonitautien riskitekijät ovat pitkälti ehkäistävissä, joten moni potilas voisi hyvin todennäköisesti pienentää dementiariskiään muuttamalla elämäntapojaan terveellisemmiksi keski-iässä. Tämän tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan voi sanoa, kuinka suuri vaikutus mahdollisesti olisi.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa, miten muistisairauden syntymistä voi estää tai hidastaa. 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja