Yhdeksän keinoa, jotka kutistavat dementiariskiä jopa kolmanneksella

Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta? 7:42

Dementia ei aina ole välttämätön osa ikääntymistä, vaan noin kolmannes sairastumisista voitaisiin kenties välttää oikeilla, aivojen terveyttä vaalivilla elämäntavoilla. Aiheesta kirjoittaa Vox.

Katso yllä olevalta videolta, miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta.

Maailman johtavien dementiatutkijoiden vuonna 2017 laatimassa raportissa onnistuttiin määrittelemään yhdeksän eri elämäntapaan liittyvää tekijää, jotka vaikuttavat dementian syntymiseen. Niihin keskittyminen voisi vähentää dementian riskiä jopa 35 prosentilla.

Dementian oireet ilmaantuvat tyypillisesti iäkkäänä, mutta tautia aiheuttavien muutosten arvellaan syntyvän aivoissa jo vuosia aikaisemmin. 

1. Tarkista kuulosi ja käytä kuulolaitetta tarvittaessa

Jopa lievä kuulon huonontuminen kasvattaa dementian riskiä. Kuuloaistin kadotessa aivot käsittelevät vähemmän älyllisiä ärsykkeitä, minkä seurauksena ne alkavat kenties surkastua. Tutkijoiden mielestä kuulolaitteen käyttäminen saattaisi hidastaa tätä prosessia.

2. Opiskele lisää

Dementiariskin kannalta näyttää siltä, että kouluttautuminen todella kannattaa. Se lisää ”kognitiivista reserviä” ja suojelee aivoja. Mitä vähemmän koulutusta, sitä vähemmän kognitiivista reserviä.

3. Lopeta tupakointi

Tupakointi on pahaksi aivoille, sillä se huonontaa verenkiertoa ja samalla hapen pääsyä aivoihin. Tupakka sisältää myös aivoja vahingoittavia hermomyrkkyjä.

4. Hoida masennusta

On vielä epäselvää, vaikuttaako masennus dementiaan vai lisääkö dementia itse asiassa masennuksen riskiä. Koska tutkijat kuitenkin toistaiseksi pitävät masennusta mahdollisena dementiariskinä, masennusta kannattaa hoitaa eikä antaa sen jäytää vuosikausia rauhassa.

5. Harrasta liikuntaa

Liikunnan uskotaan suojelevan aivoja vähentämällä stressihormoni kortisolin määrää kehossa. Näin verisuonet voivat paremmin ja muistin toimintaan liittyvien hermosolujen kasvu lisääntyy. Liikkumattomat ihmiset ovat suuremmassa vaarassa sairastua dementiaan.

6. Hoida korkeaa verenpainetta

Korkea verenpaine lisää hermosolujen rappeutumista, mikä vuorostaan edistää dementian syntymistä.

7. Ole sosiaalinen

Masennuksen tavoin on epäselvää, onko sosiaalinen eristäytyminen dementian seuraus vai syy. Yksinäisyys voi kuitenkin lisätä korkean verenpaineen, sydänsairauksien ja masennuksen riskiä. Lisäksi sosiaalisuus antaa aivoille älyllisiä ärsykkeitä, jotka edistävät aivojen hyvinvointia.

8. Hallitse painoa

Tutkijoiden mukaan sairaalloinen ylipaino edesauttaa aivojen rappeutumista huonon aivoverenkierron ja oksidatiivisen eli hapettavan stressin vuoksi.

9. Ylläpidä tervettä verensokeria

Diabeetikoilla on suurempi riski sairastua dementiaan. Diabeetikon elimistö ei osaa itse säädellä verensokeria, ja lisääntynyt verensokeri elimistössä päätyy myös aivoihin vahingoittaen aivotoimintoja.

Lähde: Vox

Lue myös:

    Uusimmat