Viisi tapaa salakuunnella matkapuhelinta

Suomalaisten poliitikkojen epäilyt puhelimiensa salakuuntelusta ovat olleet tänään tapetilla.

Ohessa on lueteltu viisi tapaa, miten matkapuhelinta voi salakuunneella.


1) Salakuuntelijalla on pääsy matkapuhelinverkkoon  
Suomessa puhelinkuuntelu operaattorin verkossa edellyttää oikeuden lupaa, kaikkialla ei. Esimerkiksi Venäjälle matkustavat avainhenkilöt hoitavat tärkeät asiat muuten kuin omalla puhelimellaan.  
  
2) Matkapuhelimessa on valmiina "takaportti"  
Puhelimeen on alun perin tehty mahdollisuus seurata sitä salaa. Niin sanotuista takaporteista alettiin julkisuudessa keskustella Edward Snowdenin paljastusten jälkeen. Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n sanottiin vaatineen amerikkalaisilta teknologiayrityksiltä pääsyä niiden valmistamiin laitteisiin ja ohjelmistoihin. Samasta on epäilty Kiinaa.  
  
3) Matkapuhelimeen asennetaan salakuunteluohjelma  
Jos ulkopuolinen pääsee käsiksi suojaamattomaan puhelimeen, siihen voi USB-portin kautta asentaa haittaohjelman salakuuntelua varten. Puhelinvalmistajat ovat kuitenkin alkaneet ottaa riskin huomioon ja pyrkivät estämään tämän mahdollisuuden.   
  
4) Puhelut ohjataan valetukiasemaan  
Kun halutaan kuunnella tietyn paikan lähellä olevia puhelimia, puhelut voi saada yhdistymään valetukiasemaan. Ne ovat teknisesti yksinkertaisia ja kooltaan pieniä.
  
5) Salakuuntelu kohdistuu suoraan puhelinliikenteeseen  
Erityisen taitavat salakuuntelijat, lähinnä joidenkin maiden tiedustelupalvelut, voivat kuunnella matkapuhelua, joka liikkuu operaattorin verkossa salaamattomana. Tiedossa olevat riskit koskevat Viestintäviraston mukaan vanhoja 2G-verkkoja.   

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja