Viisi merkkiä: Onko välillänne aitoa rakkautta vai pelkkää kiintymystä?

Kun yhteistä taivalta on takana jo vuosia tai suhde on muuttunut jo rutiininomaiseksi, saattaa mieleen hiipiä kysymys: onko tässä kyse enää rakkaudesta vai vain tottumuksesta.

Kun toisesta on tullut tuttu ja turvallinen, ja alkuhuuma on muisto vain, mistä sitä tietää onko välillänne enää aitoa rakkautta? Kiintymyksen ja rakkauden saattaa usein myös sekoittaa keskenään.

Näistä merkeistä voit päätellä, onko kyse tottumuksesta vai rakkaudesta.

1. Rakkaus on pyyteetöntä, kiintymys itsekkyyttä

Rakkautta on, että pyrit tekemään kaikkesi, että kumppanisi olisi onnellinen ja tuntisi olonsa rakastetuksi sekä arvokkaaksi – sillä metsähän vastaa niin kuin sinne huudetaan. Kyse ei ole siitä, kumpi on tehnyt enemmän toisen eteen: kuka on vaikkapa tiskannut eilen ja tänään, kuka on tehnyt uhrauksia, kuka on ollut sankari. Et kiristä kumppaniasi, pyri manipuloimaan tätä tai halua dominoida suhdettanne. Rakkaus ei sisällä kilpailua.

Kun kyse on pelkästään kiintymyksestä tai tottumuksesta, silloin keskittyy tekemään ainoastaan itsensä onnelliseksi. Tällöin olet riippuvainen kumppanistasi, ja pyrit kontrolloimaan tätä siinä pelossa, että sinut hylätään. Uskot, että kumppanisi on vastuussa onnellisuudestasi, ja turhaudut sekä suutut, kun et koekaan täydellistä tyytyväisyyttä.


2. Rakkaus on vapauttavaa, kiintymys kontrollointia

Vastavuoroinen rakkaus sallii sinun olla oma itsesi. Kumppanisi kannustaa ja rakastaa sinua juuri sellaisena kuin olet, etkä pelkää näyttää hänen edessään heikkouksiasi. Välillänne on aitoa luottamusta ja molemmat opitte toisiltanne jatkuvasti. Rakkaus ei kahlitse, vaan antaa luvan toteuttaa unelmia. Parasta on, että unelmanne ovat yhteisiä tai tuette toistenne haaveita niitä lyttäämättä.


Kiintymys on puolestaan kontrollointia. Et välttämättä halua, että kumppanisi viettää aikaa ystäviensä kanssa, vaan haluat hänet kokonaan itsellesi. Vaikka pohtisit itsekin eroa, et haluakaan sitä tosipaikan tullen – sorrut manipulointiin ja kiristykseen, jotta kumppanisi ei jätä sinua. Saatat myös mollata häntä, sillä hänen piirteensä ärsyttävät sinua johtuen juuri siitä, ettei hän olekaan "täydellinen" ja tee näin ollen oloasi hyväksi.


3. Rakkaus kasvattaa, kiintymys kuormittaa

Rakkaudentäyteisessä suhteessa ihmistä tulee paras versio itsestään – tai ainakin hän pyrkii siihen. Kumppanisi on peili, jota katsomalla näet parhaat puolet itsessäsi. Rakastavassa suhteessa ihminen saa kipuilla ja kasvaa, kumppani rinnallaan.


Kiintymys on kuormittavaa, sillä ette pääse kukoistamaan kumppanisi kanssa. Olette kuin kahlittuja toisiinne eikä välillänne oleva rakkaus pääse kasvamaan ja kehittymään, vaan se lopulta rapisee liitoksistaan.

4. Rakkaus on ikuista, kiintymys ohikiitävää

Rakkauden sanotaan olevan ikuista – siinä mielessä toki, että se kestää kolhut ja murheet, myötä- ja vastoinkäymiset. Ja vaikka sitten eroaisittekin, ajan myötä huomaat, että tällä ihmisellä on edelleen paikka sydämessäsi ja toivot hänelle vain parasta. Se kertoo aidosta rakkaudesta toiseen ihmiseen.

Kiintymys toiseen ihmiseen puolestaan aiheuttaa sen, ettei suostu luopumaan hänestä. Hän kuuluu vain ja ainoastaan sinulle. Jos teille tulee ero, saatat tuntea pitkään olosi petetyksi ja huijatuksi.  Nämä tuntemukset kumpuavat siitä, että saatoit luulla ja olettaa syvällä sisimmissäsi, että kumppanisi tehtävä on tehdä sinut onnelliseksi – tai että hän olisi ainoa, joka pystyy siihen. Todellisuudessa sinun pitää itse tehdä itsesi onnelliseksi.

Myöhemmin saatat myös huomata, ettei teidän välillänne ollut edes rakkautta – et esimerkiksi ikävöi tai muistele kumppaniasi lämmöllä.

5. Rakkaus on turvantunnetta, kiintymys turvanhakua

Rakastuneena kaikki ei pyöri ainoastaan sinun ympärilläsi. Parisuhde on kahden kauppa. Rakkaus toiseen vähentää itsekkyyttä ja omaan napaan tuijottelua. Rakkaus muuttaa asennettasi positiivisemmaksi ja opit kommunikoimaan tunteistasi, näyttämään heikkoutesi ja uskallat olla oma itsesi. Sinulla on turvallinen olo.

Kiintymykseen perustuvassa suhteessa ei useinkaan ole – enää – rakkautta, mutta siinä pysytään, jotta oma olo olisi turvallinen. Saatat sortuakin siihen, että parisuhteesi eivät ole kestäviä, vaan ne veivaavat on-off-väliä. Tunnet olosi turvattomaksi, jos sinulla ei ole kumppania.


Osittainen lähde: Lifehack.com

Lue myös:

    Uusimmat