Mainos

Viinanen väsytti tahallaan vauvan saanutta naisministeriä

Viime lama-ajan valtiovarainministerinä toiminut Iiro Viinanen kertoo tuoreessa kirjassa, että hän ja apulaisbudjettipäällikkö Erkki Virtanen joutuivat joskus kohtelemaan kaltoin erityisesti naisministereitä saadakseen heidän vastarintansa murtumaan.

Viinanen kertoo muun muassa pitkittäneensä vauvaa neuvottelupaikalla hoitaneen Eeva Kuuskosken pääsyä budjettineuvotteluihin, jotta tämä väsyisi ja suostuisi budjettileikkauksiin.

Viinanen kutsuu toimintaansa Risto Uimosen kirjoittamassa Henkilökuva-kirjassa oveluudeksi, jolla hän vain pyrki pitämään valtion menot kurissa. Oveluutta oli hänen mukaansa väsyttää avainministerit, jotta nämä suostuisivat säästöihin.

Vauvan ruokinta vei jonon perälle

"Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeri Kuuskoskella oli heikko kohta, jonka ministeriö pani merkille: Kuuskosken vauva vaati ravintoa säännöllisin väliajoin. Viinanen ja häntä avustaneet virkamiehet laskivat yhteen yksi plus yksi", Uimonen kirjaa neuvottelujen kulkua Viinasen päiväkirjamerkintöjen ja haastattelun pohjalta.

"Sektoriministerit joutuivat jonottamaan päästäkseen neuvottelemaan omasta pääluokastaan avainministereiden eli niin sanotun koplan kanssa. Kuuskoski odotti muiden ministerien tavoin kiltisti vuoroaan valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa, mutta kun hän pääsi lähelle ovea, äidin velvollisuudet kutsuivat. Kun Kuuskoski palasi takaisin, hänen vuoronsa oli mennyt, ja hän joutui jonon hännille."

45-vuotiaana lapsen saanut Eeva Kuuskoski erosi pian hallituksesta kyllästyneenä Viinaseen ja budjettileikkauksiin.

Pekkarinen hermostui sammakonreisistä

Iiro Viinasella oli ongelmia myös erityisesti Keskustan ministerinä toimineen Mauri Pekkarisen kanssa. Viinanen oli ensimmäinen, joka ryhtyi julkisesti haukkumaan Pekkarista "pekkaroinnista" ja "siltarumpupolitikoinnista".

- Ei siinä muu auttanut kuin runtata ministerit riviin yksi toisensa jälkeen. Joku taipui helpommin, joku toinen vaati kovemman käsittelyn, Viinanen muistelee kirjassa.

Kovista puheistaan huolimatta Viinanen joutui myöntymään Pekkariselle varsin kummallisissakin asioissa. Lama-ajan yksi suuri uudistus oli arvonlisäverouudistus, jota Pekkarinen hidasteli. Viinaselle selvisi, että hidastelun syynä oli Pekkarisen tuttavan sammakonkasvatus.

Kirjan mukaan Pekkarisen ystävä kasvatti Pekkarisen vaalipiirissä Keski-Suomessa sammakoita, ja toimitti sitten helsinkiläisille ravintoloille sammakonkoipia. Arvonlisäverouudistus uhkasi viedä kannattavuuden sammakonkasvatukselta, joten Mauri Pekkarinen ei hyväksynyt uudistusta sellaisenaan.

Pekkarinen oli kertonut "hieman arastellen", että sammakoiden kasvatuksesta pitäisi saada tietty vähennys, jotta se olisi jatkossakin kannattavaa.

- Jos arvonlisäverouudistus kiikastaa sammakon koivista, niin annetaan se vähennys. Asia on sovittu tällä puheella, Viinanen muistelee sanomisiaan kirjassa.

Tämän jälkeen uudistus hyväksyttiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.