Viidenkympin lähimaksu tulee voimaan tänään – kaupan kassalla voi joutua pettymään

Useimpien pankkien asiakkaat voivat tästä päivästä lähtien tehdä enintään 50 euron ostoksia lähimaksulla – ainakin teoriassa.

Finanssialan selvityksen mukaan useimmat pankit ottavat korkeamman rajan käyttöön tänään. Aiempaa suurempia maksuja voi alkaa tehdä kun kaupan maksupäätteet on päivitetty.

Käytännössä maksupäätteiden päivitys ei kuitenkaan onnistu käden käänteessä, joten aiempaa suuremmat lähimaksut alkavat toimia vasta myöhemmin. S-ryhmästä arvioidaan, että päivitykset saadaan tehtyä vasta äitienpäivän vaiheilla.

Pankeista OP, Nordea, Danske, S-Pankki, Oma Säästöpankki, POP Pankki, Handelsbanken ja Säästöpankit ottavat uuden ylärajan käyttöön heti tänään.

Aktia ja Ålandsbanken ottavat uuden rajan käyttöön huhtikuun aikana.

SOK:n rahoitusjohtaja Juha Ahola kertoi STT:lle, että S-ryhmässä päätteiden päivitystyötä ei ole vielä päästy aloittamaan.

– Me emme pysty testaamaan meidän päätteitämme ennen kuin pankit ovat tehneet omat muutoksensa, Ahola sanoi.

Lisää viivästystä tulee siitä, että luottokorttiyhtiöt Visa ja Mastercard aikovat tehdä omat muutoksensa vasta sunnuntaina.

– Heti ensi viikon alussa testaamme uutta järjestelmää vajaassa kymmenessä toimipaikassa, että päivitykset toimivat.

Pääsiäisviikolla ei oteta riskejä

Kaupan kannalta uudistuksen ajoittuminen juuri pääsiäisen alle aiheuttaa päänvaivaa. Kun kaupat pullistelevat asiakkaita, on toivottavaa, että kassajonot eivät venähdä lisää maksujärjestelmän kangertelun takia.

– Ei me voida ottaa sellaista riskiä, että me päivitetään maksupäätteitä ja toivotaan, että kaikki menee hyvin, Ahola sanoi.

S-ryhmä alkaa siksi päivittää noin 12 000 maksupäätettään vasta pääsiäisen jälkeen. Yhden yön aikana päivitetään keskitetysti toistatuhatta päätettä. Tarkistusten ja testausten kanssa koko prosessi kestää siksi joitakin viikkoja.

– Kestää pääsiäisestä äitienpäivään, että kaikki päätteet on päivitetty, Ahola sanoi.

Korkeamman lähimaksurajan käyttöönotto saattaa vaatia sirun ja pin-koodin käyttöä maksupäätteellä tai pankkiautomaatilla.

Lähimaksujen suosio on viime vuosina kasvanut. Finanssialan tuoreen tutkimuksen mukaan sitä käyttää 79 prosenttia suomalaisista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja