Vihti harkitsee valtuuston valitsemaa pormestaria

Vihdin pormestarihanke etenee. Kunnanhallitus esittää valtuustolle mallia, jossa valtuusto valitsisi kunnanjohtajan määräajaksi.

Kuntatalo


Vihdin pormestarikokeilu vaatisi muutoksia kunnallislakiin, mutta sisäministeriö on valmistautunut siihen. Näyttää siltä, että Vihdistä tulee ensimmäinen pormestarin johtama kunta. Muualla pormestariaikeet eivät ole edenneet.

Vihdissä pohdittiin erilaisia malleja, joista radikaalein olisi ollut pormestarin valitseminen suoralla kansanvaalilla. Sitä pidettiin kuitenkin liian riskialttiina, koska pätevyysvaatimuksia ei olisi mahdollista asettaa ja ainakin periaatteessa kenestä tahansa olisi voinut tulla pormestari - vaikka seudun suurimmasta julkkiksesta.

-Tutkimme myös Tanskan mallia, jossa valtuusto valitsee johtajan keskuudestaan. Mutta kyllä siellä valtuustossa pitäisi sitten olla pätevyyttä työhön, eikä sitä voi taata. Päädyimme esittämään sitä, että valtuusto asettaisi ammatilliset kriteerit ja valitsisi pormestarin ulkopuoleltaan, pormestarityöryhmää johtanut Jarmo Kuosa (kok.) kertoo. Valtuuston valitsemaan johtajaan päädyttiin myös siksi, että sen toivotaan vahvistavan kunnanvaltuuston asemaa.

Virkamies ja luottamusmies

Vihdissä ei ole vielä päätetty, millainen asema pormestarille haluttaisiin. Mahdollisuutena olisi, että kunnanjohtaja olisi myös kunnanvaltuuston, kunnanhallituksen tai molempien puheenjohtaja. Pormestari olisi siis yhtä aikaa virkamies ja luottamusmies. Tämä vaatii muutoksia kunnallislakiin.

Sisäministeriön neuvotteleva virkamies Toivo Pihlajaniemi kertoo, että ministeriössä on valmistauduttu valmistelemaan kokeilulakeja Vihtiä varten. -Nykyinen laki ei mahdollista ammatillisen ja poliittisen johdon yhdistämistä. Tämä Vihdin malli tarkoittaisi sitä, että hallituksen tai valtuuston puheenjohtajaksi valittaisiin henkilö, joka ei ole mittauttanut kannatustaan vaaleissa, Pihlajaniemi sanoo. -Lisäksi pitäisi tarkentaa säädöksiä kunnanjohtajan vastuusta, hän lisää.

Sisäministeriö on ollut mukana valmistelemassa Vihdin mallia, sillä määräaikaisesta kokeilulainsäädännöstä aiotaan tehdä sen mukainen, että sitä myös halutaan kokeilla. -Jos muualla viriää kokeiluja, pitää miettiä, vaativatko ne mallit toisenlaista lainsäädäntöä, Pihlajaniemi heittää pallon muille kiinnostuneille.

Jonkinasteista kiinnostusta on ollut ainakin Tampereella, Vantaalla ja Porvoossa. Missään hanke ei ole kuitenkaan juuri edennyt. Vantaalla todettiin keväällä, että katsotaan ensin, miten Vihdin käy. -Vihti ei käy sellaisenaan malliksi isoille kaupungeille. Se on maaseutumainen kunta, eikä kuulu suurimpien joukkoon, Pihlajaniemi muistuttaa.

Ei kruunua, ei valtikkaa

Vaikka pormestarin rooli on vielä muuten auki, se tiedetään, että pormestarin toimen kuuluu olla määräaikainen. Luonteva työsuhteen pituus olisi Vihdin mallissa valtuustokausi. Kuosa kuitenkin empii: -Toisaalta neljä vuotta on lyhyt aika. Ehtiikö itseään ajaa sisään siinä ajassa? Toisaalta taas tilanne olisi hankala, jos valtuuston poliittiset voimasuhteet muuttuisivat vaaleissa, mutta puheenjohtaja olisi sama pormestari.

Käytännössä päädyttäneen kuitenkin nelivuotiseen valtuustokauteen. Vaikka pormestari valitaan muodollisesti pätevyyskriteereillä, poliittisen elimen valitsema johtaja on aina myös poliittinen valinta. Kuosa kuitenkin korostaa ammatillisuutta. -Ei siitä tule sellainen mies tai nainen, joka kävelee kruunu päässä, vaan kovan poliittisen aseman omaava viranhaltija tai luottamusmies. Vihdin valtuusto käsittelee pormestarimallia kevään viimeisessä kokouksessaan ensi maanantaina.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat