Vihreiden ehdokas Katariina Souri mainostaa vaalikanavallaan Huuhaa-palkitun Antti Heikkilän ruokaoppeja, jotka asettuvat vastakkain modernin lääketieteen kanssa – ”Gluteeni aiheuttaa psykoosia”

Vihreiden kansanedustajaehdokas Katariina Souri kannattaa huuhaa-palkinnon saaneen ortopedi Antti Heikkilän ruokavalio-oppeja. Asia käy ilmi Sourin Facebookissa vaalikanavallaan julkaisemasta videoista.

Videolla Souri haastattelee Heikkilää. Videolta voisi poimia esimerkiksi seuraavat sitaatit:

"Hiilihydraatteja pois, niin alkaa kone kulkea."

"Joillakin toimii pelkkä liha."

"Gluteeni aiheuttaa psykoosia."

"Kumpi on hullu, yksilö vai yhteiskunta."

"Media toistaa valetta koko tuutilla."

Lainaukset ovat lähes tunnin mittaisen "Noitarovio"-videon keskustelusta, joka muistuttaa hetkittäin terapiaistuntoa. Souri käy yksityiskohtaisesti läpi omaa sairauskertomustaan ja ruokavaliotaan, ja saa Heikkilältä varmistuksia oletukselleen, että lääkkeet ovat kaiken pahan alku ja juuri.

Yhden miehen sota

Heikkilä on jo pitkään käynyt yhden miehen sotaa koko lääketeollisuutta ja lähes koko lääketieteellistä establishmentia vastaan, ja hän jatkaa sitä myös Sourin videolla.

Kun Souri kysyy selitystä lääkärikunnan ajamaan "medikalisaatioon", Heikkilä vastaa tuttuun tyyliinsä:

– Henkinen laiskuus, vastuuttomuus ja ryhmäpaine.

Kehotti diabeetikkoja jättämään lääkkeet

Antti Heikkilä erosi Lääkäriliitosta kymmenen vuotta sitten petyttyään tapaan, jolla liiton lehti tyrmäsi hänen kirjansa Diabeteksen hoito ruokavaliolla.

Hän kehotti diabeetikkoja jättämään lääkkeet pois, erottelematta kovin selvästi sitä, että ruokavaliohoito oli tarkoitettu vain kakkostyypin diabetesta sairastaville.

Heikkilälle ei näyttänyt olevan merkitystä sillä, että joku insuliinihoitoa tarvitseva ykköstyypin diabeetikko voi saada kirjan nimestä väärän käsityksen. Asian käsittelyn yhteydessä hän joutui riitoihin myös diabetesliiton kanssa.

Kirja vedettiin pois marketeista

Heikkilä ei ottanut opikseen, vaan julkaisi viisi vuotta myöhemmin "lääkkeettömästä" diabeteksen hoidosta uuden kirjan.

Viime joulukuussa hänen uusin kirjansa sai huomiota, kun S- ja K-ryhmät vetivät sen pois markettien myynnistä kirjan sisältämien epätieteellisten väitteiden vuoksi.

Tieteellistä maailmankuvaa kannattava Skepsis ry myönsi joulukuun alussa Heikkilän kustantajalle Otavalle huuhaa-palkinnon.

– Terveysväittämiä ja ravitsemusohjeita sisältävässä teoksessa on kuitenkin kymmeniä asiavirheitä, tutkimusten virheellistä tulkintaa ja niiden tarkoitushakuista valikointia. Osa virheellisistä väittämistä voi pahimmassa tapauksessa vaarantaa potilasturvallisuuden, Skepsis perusteli.

Puoluesihteeri irtisanoutuu Heikkilän puheista

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen irtisanoutuu suorin sanoin Heikkilän epätieteellisestä linjasta:

– Vihreät on tiedepuolue, joka on sitoutunut tutkimustietoon, Miettinen sanoo Talouselämälle.

Hänen mukaansa puolue ei kuitenkaan voi kontrolloida kaikkien ehdokkaidensa mielipiteitä.

Lue myös:

    Uusimmat