VIDEOT: Näistä eivät moottoripyörät enää parane

Suomalainen pyöränrakennustaito on maailmanluokkaa 3:38

Helsingissä meneillään olevilla moottoripyörämessuilla on esillä yli sata suomalaista rakennettua moottoripyörää.

Muutamat niistä ovat osallistuneet viime vuonna Saksassa järjestettyihin alan harrastajien maailmanmestaruuskilpailuihin, joihin pääseminen on jo saavutus sinänsä.

– Suomalainen pyöränrakennustaito on erittäin arvostettua maailmalla. Pohjoismainen tyylisuunta on yleisesti poikkeuksellinen esimerkiksi Saksaan verrattuna, sanoo pyöränrakentaja Anssi Juvonen, MMAF:n (Modified Motorcycle Association of Finland) hallituksen jäsen.  

Koska moottoripyörä on ajoneuvo, sitä säätelevät monet pykälät. Ne eivät kuitenkaan haittaa pyöränrakentamista.

– Suomessa asiat ovat todella hyvin – pyöriä pystyy muuntelemaan hyvin radikaalistikin. Säädöksiä on paljon, ja niitä pitää noudattaa, mutta näissäkin puitteissa pystyy rakentamaan aika vapaalentoisiakin vehkeitä, Juvonen sanoo.

Tämä Jay Bird on kolmen vuoden rakentamisen tulos 4:00

Moottoripyörämessujen yhteydessä Petrol Circus Custom Bike Showssa nähdään myös Juha Koivun suunnittelema ja rakentama chopper.

Jay Birdiksi nimetyn pyörän rakentamisessa Koivua ovat inspiroineet hipit, 70-luku ja klassikkoelokuva Easy Rider.

Kaunottaren rakentamiseen on kulunut kolme vuotta.

– Rakentamisessa menee enemmän aikaa siihen katsomiseen ja miettimiseen kuin siihen, että jotain oikeasti tehdään. Sitten kun sillä on ajanut yhden kesän, niin taas puretaan ja jatketaan, Koivu sanoo.     

Ensi kesänä Koivu aikoo viedä pyöränsä Yhdysvaltoihin ja ajaa siellä Miamista Los Angelesiin. Matkaa taittuu noin 500 kilometriä päivässä. Pieni polttoainetankki vaatii tekemään useita pysähdyksiä.

– Näillähän mennään aika rauhallisesti, yleensä sivuteitä. Tämä ei ole mitään kiireisen miehen hommaa, Koivu toteaa.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat