Video: Tappajavalaat runnoivat reiän veneen pohjaan Gibraltarilla – ihmiset saattavat olla syypää uuteen ilmiöön

Tappajavalaat hyökkäsivät veneen kimppuun – pian pohjan läpi tulvi vettä 0:59
Video näyttää: Tappajavalaat runnoivat reiän veneen pohjaan

Tappajavalaiden keskiviikkoinen hyökkäys venettä kohtaan Espanjan etelärannikolla tallentui matkustajien videolle. Samankaltaisia tapauksia on Reutersin mukaan tapahtunut jo kymmeniä tänä vuonna Espanjan ja Portugalin rannikolla.

Videolla näkyy, kuinka tappajavalaat, eli miekkavalaat, tönivät venettä. Veneen kyydissä olleet henkilöt yrittävät säikytellä valaita pois lyömällä veneen kaiteisiin.

Tämä ei kuitenkaan auttanut: lopputuloksena veneen peräsin rikkoutui ja pohjaan tuli reikä. Tämän jälkeen matkustajat ottivat yhteyttä paikalliseen meripelastukseen.

Välikohtaus sattui Gibraltarilla. Meripelastus lähetti veneen apuun yhden aluksistaan ja helikopterin. Helikopterilla veneelle toimitettiin vesipumppu veden poistamiseksi veneen pohjalta. Ensin vettä poistettiin ämpärin avulla.

Katso tilanne pääkuvan videolta!

Britannian lipun alla seilannut alus hinattiin Barbaten satamaan Cadizin provinssissa.

Aiemmin tässä kuussa vene upposi miekkavalaiden hyökkäyksen seurauksena.

Onko syy ihmisten?

Tutkimusryhmä GTOA:n mukaan veneet ja miekkavalaat ovat pelkästään tässä kuussa ottaneet yhteen ainakin 20 kertaa.

Viime vuonna välikohtauksia raportoitiin yli 200.

Live Science -lehti kertoo asiantuntijoiden epäilevän, että vuonna 2020 alkaneeseen ja sittemin yleistyneeseen ilmiöön voidaan hakea syytä ihmisistä.

Asiantuntijoiden mukaan käyttäytymisen muutos voi johtua siitä, että naarasmiekkavalas on joutunut veneen kolhaisemiseksi tai loukkuun laittoman kalastuksen vuoksi.

Miekkavalaat ovat sosiaalisia olentoja, jotka oppivat toisiltaan, kertoo viime vuonna julkaistu tutkimus Live Science -lehden mukaan. Näin ollen naaraan puolustamisesta lähtenyt käytös on voinut siirtyä muihin miekkavalaisiin.

Toisaalta miekkavalaat voivat kokea veneiden runnomisen vain leikkinä, lehti kirjoittaa.

Joka tapauksessa käytös herättää huolta niin ihmisten kuin uhanalaisten valaidenkin puolesta. Viimeisimmässä laskennassa vuonna 2011 Iberian miekkavalaita oli vain 39 kappaletta.

Miekkavalaat kuuluvat delfiinien heimoon. Ne voivat aikuisina olla jopa kahdeksan metriä pitkiä ja painaa jopa kuusi tonnia.

Lue myös:

    Uusimmat