Miekkavalas, mursuja ja nyt Seinessä uiskentelee maitovalas – mitä kummaa nämä eläimet tekevät kaukana kotoaan?

Koko Suomea ensin ihastuttanut ja sittemmin suruttanut Stena-mursu ei ollutkaan aivan yksittäistapaus. Ympäristöönsä sopimattomia mereneläviä on nähty tänä kesänä muuallakin Euroopassa. Tällä hetkellä Seine-joessa uiskentelee maitovalas, eikä se ole oudoin laji edes tänä kesänä. 

Ranskan Seine-joessa ui parhaillaan uhanalainen maitovalas. Valas huomattiin ensimmäisen kerran tiistaina, Pariisin läpi Englannin kanaaliin virtaavassa joessa, kertoo brittilehti The Guardian.

Ranskan pelastusviranomaiset, palomiehet ja luonnon monimuotoisuuden tutkijat lähtivät rivakasti liikkeelle ja pitivät silmällä eläimen huolettavaa kuntoa. Eläin on alipainoinen ja viranomaiset ovat huolissaan sen terveydestä.

Maitovalaita tavataan yleensä arktisilla vesillä, mutta jostain syystä tämä yksilö on harhautunut ja uinut jokea ylävirtaan. 

– Eläimellä vaikutti olevan ihomuutoksia ja alipainoa, paikallinen viranomainen kertoi torstaina.

Seinen olosuhteet ovat kaukana optimista maitovalaalle. Seine on pahasti saastunut ja alueella on paljon melusaastetta. Maitovalaat voivat selvitä lyhyitä aikoja makeassa vedessä.

Miekkavalas Pariisissa

Outoa kyllä valas ei ole ensimmäinen vierailija kyseisessä joessa edes tänä vuonna. Vain kaksi kuukautta aiemmin Seinessä uiskenteli miekkavalas.

Miekkavalas ei saanut onnellista loppua. Sitä yritettiin ohjata pois joesta, mutta huonolla menestyksellä ja eläin löydettiin kuolleena nälkään.

Nyt viranomaiset yrittävät säästää maitovalasta kärsimästä samaa kohtaloa ja eläintä yritetään ruokkia.

Eikä tässä vielä kaikki

Norjan etelärannikolla oleilee tällä hetkellä Freyaksi kastettu mursu, jonka uutisoitiin muun muassa eilen jahdanneen uimaria Kadettangenissa Baerumin uimarannan läheisyydessä. Mursun uutisoidaan sihisseen ja käyttäytyneen uhkaavasti uimaria kohtaan.

Freya on viettänyt kesää Norjassa ja se on kuvattu lepäilemässä pienten veneiden kansilla. Freya on aiheuttanut lepohetkillään joitakin pieniä vaurioita veneille. Uimareita ja melojia on kehotettu välttämään alueita, joissa Freya on havaittu.

Freya ei ole Norjassa uusi vierailija. Mursu tavattiin ensimmäistä kertaa Norjan rannikolla jo 2019, kertoo Norjan yleisradio NRK.

Suomessa puolestaan tavattiin aiemmin tänä kesänä koko Suomen julkkikseksi noussut Stena-mursu, joka valitettavasti menehtyi ennen kuin sitä pystyttiin auttamaan.

Mursu nukutettiin ja sitä oltiin kuljettamassa Korkeasaaren villieläinsairalaan hoidettavaksi, mutta mursu valitettavasti kuoli kuljetuksen aikana.

Virallinen kuolinsyy oli nälkiintyminen.

Lue myös:

    Uusimmat